1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Bekymrade lärare träffade s-politiker

Skolan i Karlskrona ska spara cirka sju miljoner kronor i år.
På tisdagen träffade lärare från hela kommunen den socialdemokratiska ledningen i barn- och ungdomsnämnden.
- Vi pratar inte om samma saker, säger läraren Elisabeth Lundell, efter mötet.
Karlskrona • Publicerad 21 maj 2003

Det var med anledning av det öppna brevet som lärare från samtliga samverkansområden i kommunen skrev till ansvariga politiker i april, som mötet i går ägde rum i Folkets Hus. Lärarnas vrede var stark när det stod klart att skola och barnomsorg skulle spara cirka elva miljoner kronor och i går fick några av dem de träffa Magnus Johansson (s), ordförande i barn- och ungdomsnämnden samt förste vice ordförande Markus Alexandersson (s).

Sedan brevet skrevs har fyra miljoner kronor trollats fram. Kvar finns drygt sju miljoner, kronor som skolorna inte anser att de kan klara hem.

Kännbara konsekvenser

- Det kommer att få kännbara konsekvenser, säger Elisabeth Lundell. För två år sedan räknade vi ut att vi behöver 50 fler lärare i Karlskrona. I fjol försvann det lärare och i år kommer att försvinna ytterligare lärare.

Tillsammans med kollegorna Agneta Johansson och Gunilla Norman berättar Elisabeth Lundell att många lärare i Karlskrona balanserar på gränsen till vad man orkar redan nu.

- Risken finns att fler inte kommer att orka nu när pengarna inte räcker, säger Agneta Johansson. Det har ju redan dragits in på skolsköterskor, kuratorer och vaktmästare. Ytterligare besparingar på lärare och specialpedagoger får effekter för både eleverna och för oss.

Enligt lärarna skjuts problemen framåt.

- Politikernas vision om skolan passar inte med verkligheten. Det sägs att det satsas ordentligt på skolan, men de verkar inte förstå att merkostnader för maxtaxa och annat gör att vi inte får mer pengar till skolan, säger Elisabeth Lundell. Det är inte konstigt att vi har ett antal elever som inte klarar betygen, men politikerna måste förstå varför det är så.

Lärarna nöjda med mötet

Därför gav lärarna politikerna en läxa. Att ta fram en kostnad för den skolplan man beslutat om.

- Vi får pengar för att leva upp till skolplanen, men ingen har räknat ut vad den egentligen kostar, säger Agneta Johansson.

Trots att det inte gavs några löften om nya pengar i år var lärarna nöjda med mötet med politikerna.

- De lyssnade på oss, även om vi inte pratar om samma saker, säger Elisabeth Lundell.

Hon och kollegorna önskar att rektorerna blir tuffare och att de vågar säga ifrån tydligare när de märker att pengarna inte räcker.

- De får ju lägga all sin tid på att få ihop budgeten, säger Agneta Johansson

Även Magnus Johansson var nöjd med mötet, men han kan inte lova några extrapengar till skolan utöver de fyra miljoner kronor som redan ordnats.

Känner du igen bilden som lärarna ger av skolan?

- Nej, inte helt och hållet. Det är inte den bild som föräldrarna har av skolan i Karlskrona, men det tror jag beror på att lärarna inte lägger frustrationen på föräldrarna. Självklart förstår jag att det får konsekvenser när ett antal miljoner kronor fattas, säger Magnus Johansson.

bjorn.hakansson@blt.se

0455-772 26

Björn Håkansson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.