1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Båtfantaster visade upp sina pärlor

Under helgen vimlade tusentals besökare på Veteranbåtsdagarna i Karlskrona. Vid kajen låg båtentusiaster med båtar från både när och fjärran. Göran Snaar var så entusiastisk att han tagit med två stycken.
Karlskrona • Publicerad 8 juli 2013
Foto: Marcus Palmgren
En strålande sol sken över båtar och festivalbesökare både på lördagen och på söndagen.
En strålande sol sken över båtar och festivalbesökare både på lördagen och på söndagen.Foto: Marcus Palmgren
Kustkultur. Deltagare från Island rensade och saltade sill i ett tält längst bort på kajen. Sillshowen var den del av Kustkulturfestivalen och islänningarna både sjöng och skådespelade i tältet.
Kustkultur. Deltagare från Island rensade och saltade sill i ett tält längst bort på kajen. Sillshowen var den del av Kustkulturfestivalen och islänningarna både sjöng och skådespelade i tältet.Foto: Marcus Palmgren
Foto: Marcus Palmgren
Foto: Marcus Palmgren
Foto: Marcus Palmgren
Sol vind och vatten. Karlskrona visade sig från sin allra bästa sida i helgen. En strålande sol sken över båtar och festivalbesökare både på lördagen och på söndagen.
Sol vind och vatten. Karlskrona visade sig från sin allra bästa sida i helgen. En strålande sol sken över båtar och festivalbesökare både på lördagen och på söndagen.Foto: Marcus Palmgren
Foto: Marcus Palmgren
Inte bara båtar. Det var även biluppvisningar på Veteranbåtsdagarna. Här visar Johan Svensson från Tving upp sin dragrace-bil. Johan Svensson är en av få blekingar som sysslar med dragracing.
Inte bara båtar. Det var även biluppvisningar på Veteranbåtsdagarna. Här visar Johan Svensson från Tving upp sin dragrace-bil. Johan Svensson är en av få blekingar som sysslar med dragracing.Foto: Marcus Palmgren
Skepp ohoj! Göran Snaar från Carlskrona Veteranbåtsklubb var en av utställarna på Veteranbåtsdagarna. Här står han i sitt senaste fynd, en Thörnqvistare från 1955. "Det har blivit min lilla pärla nu", säger han.
Skepp ohoj! Göran Snaar från Carlskrona Veteranbåtsklubb var en av utställarna på Veteranbåtsdagarna. Här står han i sitt senaste fynd, en Thörnqvistare från 1955. "Det har blivit min lilla pärla nu", säger han.Foto: Marcus Palmgren

– Det är mina guldklimpar, säger han och tittar upp mot kajkanten.

Solen skiner över hamnen och ljuset speglas både i vattnet och i de fernissade båtarna. Längst inne på en av bryggorna står Göran Snaar och putsar på sina båtar. Han har med sig en Törnqvist på 20 fot och en jaktkanot på 13 fot till festivalen.

Nästan alla som ska ut på bryggan stannar för att titta på hans båtar. Just Thörnqvistbåten väcker extra stor uppmärksamhet. Den är byggd 1955 på Thörnqvists båthuggeri på Saltö. Tillverkningen av modellen slutade på 60-talet.

– Det är ju lite kultur att ha en Thörnqvistare i Karlskrona, men det finns inte så många kvar, säger han.

Båtens tidigare ägare hade vunnit den på poker, men var aldrig ute och åkte med den. I 25 år låg den uppe på land och sjösattes bara sporadiskt för att träet i båten skulle suga åt sig fukt.

Men nu får den äntligen ligga i vattnet igen. Sedan tre år tillbaka tillhör båten Göran Snaar och har han lagt all ledig tid på att göra i ordning den.

– Jag har lackat den åtta gånger, säger han.

Precis som många andra båtar på veteranbåtsdagarna, ligger Thörnqvistaren vanligtvis hos Carlskrona Veteranbåtsklubb. Men några av utställarna på festivalen har tagit sig mer långväga ifrån, och har hemmahamnar i band annat Småland och Skåne.

En bit bort ligger de lite större skutorna. De är en del av Nordisk kustkulturfestival och kommer ännu mer långväga ifrån. I tält uppe på kajen visar de nordiska länderna upp olika typer av kustkultur. Dans, repslagning, och tillverkning av åror är några exempel.

Göran Snaar har varit runt och tittat i alla tälten, även på bilutställningarna som finns inne på festivalområdet. Men nu är han tillbaka nere vid bryggan igen. Båten måste ju förberedas för eftermiddagens båtparad.

– Jag är nog mer båt- än bilmänniska, säger han.

Christian Lagebrant
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.