Båtfantaster visade upp sina pärlor
– Det är mina guldklimpar, säger han och tittar upp mot kajkanten.
Solen skiner över hamnen och ljuset speglas både i vattnet och i de fernissade båtarna. Längst inne på en av bryggorna står Göran Snaar och putsar på sina båtar. Han har med sig en Törnqvist på 20 fot och en jaktkanot på 13 fot till festivalen.
Nästan alla som ska ut på bryggan stannar för att titta på hans båtar. Just Thörnqvistbåten väcker extra stor uppmärksamhet. Den är byggd 1955 på Thörnqvists båthuggeri på Saltö. Tillverkningen av modellen slutade på 60-talet.
– Det är ju lite kultur att ha en Thörnqvistare i Karlskrona, men det finns inte så många kvar, säger han.
Båtens tidigare ägare hade vunnit den på poker, men var aldrig ute och åkte med den. I 25 år låg den uppe på land och sjösattes bara sporadiskt för att träet i båten skulle suga åt sig fukt.
Men nu får den äntligen ligga i vattnet igen. Sedan tre år tillbaka tillhör båten Göran Snaar och har han lagt all ledig tid på att göra i ordning den.
– Jag har lackat den åtta gånger, säger han.
Precis som många andra båtar på veteranbåtsdagarna, ligger Thörnqvistaren vanligtvis hos Carlskrona Veteranbåtsklubb. Men några av utställarna på festivalen har tagit sig mer långväga ifrån, och har hemmahamnar i band annat Småland och Skåne.
En bit bort ligger de lite större skutorna. De är en del av Nordisk kustkulturfestival och kommer ännu mer långväga ifrån. I tält uppe på kajen visar de nordiska länderna upp olika typer av kustkultur. Dans, repslagning, och tillverkning av åror är några exempel.
Göran Snaar har varit runt och tittat i alla tälten, även på bilutställningarna som finns inne på festivalområdet. Men nu är han tillbaka nere vid bryggan igen. Båten måste ju förberedas för eftermiddagens båtparad.
– Jag är nog mer båt- än bilmänniska, säger han.