Basmas far får inte begrava frun
Den 18 mars i år förliste en båt med flyktingar en bit utanför den Grekiska kusten. I båten fanns 16 personer. Hälften av passagerarna klarade sig, de andra dog. En av de omkomna var Rahil Albaho. En 67–årig kvinna från Syrien som hade bestämt sig för att återförenas med några av sina barn i Sverige.
Med UD:s hjälp fick barnen sin mammas kropp till Sverige.
– Hon ska få vila här, i fred och lugn, säger dottern Basma Rezko.
– Vi trodde att den stora svårigheten skulle vara att få tillstånd att få hit hennes kropp men det visade sig vara fel, säger svärsonen Aboud Shamon.
Det stora problemet är i stället att få tillstånd att låta Sumou Rezzko, hennes make sedan 52 år, få komma till Sverige på besök för att närvara vid sin hustrus begravning.
– Vi vill ge henne en så fin begravning som möjligt där alla ska närvara, säger Aboud Shamon.
Barnen lyckades få sin pappa till Turkiet där han sökt visum vid konsulatet i Istanbul.
Konsulatet valde att skicka vidare ansökan till Migrationsverket för beslut och Migrationsverket har avslagit ansökan med motiveringen att det står klart han vill till Sverige för att söka uppehållstillstånd.
– Syftet med ansökan är att han ska få närvara vid sin frus begravning. Vi har ansökt om att han ska få stanna i 20 dagar, han har ingen avsikt att stanna här, säger Aboud Shamon.
– Pappa är snart 77 år. Han vill inte sluta sina dagar här, han vill dö i sitt hemland, säger Basma Rezko och fortsätter:
– Det spelar ingen roll vad han bor, livet smakar inget mer för honom ändå.
Sumou Rezzko var 25 år när han och Rahil Albaho gifte sig. De har levt tillsammans i 52 år, fått sju barn och varit bästa vänner hela sitt vuxna liv.
– De säger nej bara för att han kommer från Syrien. Det måste gå att se människan bakom alla bestämmelser. Det är sista gången de kommer att ses, efter mer än 50 år tillsammans. Jag vädjar, snälla låt pappa få se mamma en sista gång.
Barnen till Sumou Rezzko har överklagat Migrationsverkets beslut.