1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Banan som fotograf började hos frisören

Vid 14 års ålder fick han tips av en frisör att en fotoaffär ville ha en elev. För 35 år sen fick han tips av en frisör att en fotoateljé var till salu.
- Gå och klipp er så får ni många bra tips, skämtar fotografen Lennart Dunmar.
Karlskrona • Publicerad 16 maj 2003

I dagarna är det 35 år sen som Lennart Dunmar öppnade sin första fotoateljé på Västra Köpmansgatan i Karlskrona.

- Jag hade jobbat som fotograf på en firma i Sölvesborg i tre år. Jag kände att jag ville ha en egen ateljé.

Att det skulle handla om fotografering visade sig tidigt.

- Jag var bara tio år när jag byggde en egen kamera och började fotografera, berättar han.

Hus, stora stenar, skolkamrater, ja, mycket kom i vägen för den nyfikne ynglingens kameror.

Tipset om att en fotofirma sökte en elev snappade Lennart Dunmar upp när han besökte en frisersalong inför konfirmationen hemma i Höör vid 14-års ålder.

- Där var jag något år innan jag började som kopist på en firma i Hörby.

Några års anställningar på ett laboratorium i Hässleholm, på en ateljé i Västervik och hos en fotograf i Höganäs följde innan det var dags för anställning på en fotofirma i Sölvesborg.

- Jag har hela tiden sökt utveckling och strävat efter nya kunskaper. Jag har förkovrat mig och hela tiden arbetat mig upp. När jag nådde så långt jag kunde så sökte jag nya utmaningar på en ny firma, säger Lennart Dunmar.

Många överraskningar

Tipset om att en ateljé i Karlskrona var till salu fick han vid ett besök hos en frisör i Sölvesborg 1968.

- Frisörer får höra mycket, så det är bara att gå och klippa sig, skämtar den rutinerade fotografen som vid nyligen fyllda 65 år firar 55 år som fotograf och 35 år som egen företagare.

Den moderna digitala tekniken är inget som intresserar den förre skåningen.

- Den analoga fotograferingen håller högst kvalité. Det digitala håller inte måttet. Dock är det positivt med den efterbearbetning med datateknik som laboratoriet utför.

Under de gångna åren har det också hänt ett och annat överraskande när det precis har varit dags att trycka ner avtryckaren.

- En gång skulle jag fotografera ett brudpar - då segnade brudgummen ner och svimmade framför mina fötter...

- En annan gång blev jag varse att en kvinna som var vittne till ett brudpar endast var iklädd nylonklänning, det syntes alltför tydligt att hon inte hade nån underkjol. Vi fick snabbt skaffa fram en underkjol...

Olika verksamheter

Förutom själva fotograferingen har makarna Lennart och Monica Dunmar även haft andra sysselsättningar i firman som de sedan fem år tillbaka driver i sin bostad på Backabovägen i Karlskrona.

Försäljning av second hand och maskerad kläder samt uthyrning av bröllops- och studentkläder är sysselsättningar som kompletterat fotorörelsen.

- Jag har haft en arbetscykel i mitt yrke. Den intensiva julfotograferingen under tre månader och sen konfirmand-, student- och bröllopsfotograferingar under sommarmånaderna.

För att få kunderna att se så bra ut som möjligt har det ofta varit nödvändigt med små knep.

- En fotograf får utveckla vissa psykologiska talanger. Det gäller att kunna både kroppsspråket och klädspråket.

Tänker hålla på länge

Trots uppnådd pensionsålder finns inga planer på att låta pensionera sig.

- Yrket håller en ung. Så länge synen fungerar och fingret inte stelnar så tänker jag hålla på, avslutar Lennart Dunmar och visar runt bland det breda sortimentet i husets nedre våning där kunderna kan välja mellan mängder av klänningar, frackar och kostymer.

Förutom en omfattande familjefotografering har även polis-, mode- och reklamfotografering ingått i yrkesmannens breda arbetsregister.

Lennart Andersson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.