Avlopp får inte anslutas
I sitt skarpt formulerade beslut förbjuder länsstyrelsen Karlskrona kommun att utvidga Koholmens geografiska upptagningsområde med områdena Skavkulla, Fermanstorp, Lövenäs och delar av Skillingenäs.
Beslutet berör 400 fastigheter, motsvarande 1 200 personer.
Enormt tryck
- Det råder ett enormt tryck på nybyggda villor i Karlskrona och detta kräver nya lösningar för vatten- och avloppssystemet, säger Camilla Schön, byrådirektör på länsstyrelsen.
- Det ökade avloppsvattenflödet från nya bostadsområden runt Nättraby bör inte kopplas till det kommunala nätet eftersom detta är underdimensionerat. Pumpstationen och ledningarna som ska föra avloppsvattnet till Koholmens reningsverk har inte tillräcklig kapacitet.
I nuläget klarar anläggningen i Nättray kraven, men med ytterligare anslutningar ökar risken för att orenat avloppsvatten rinner ut i Nättrabyån vid bräddningstillfällen.
Vid ett kraftig regn är risken uppenbar som det är i dag. Redan före anmälda påkopplingar överskrids den dimensionerade belastningen med i genomsnitt tio procent, skriver länsstyrelsen i sitt beslut.
Kräver klara besked
Kommunen fick 26 juni i år en underrättelse om det förestående förbudet och ett tillfälle att yttra sig, men har enligt Camilla Schön ännu inte hört av sig med någon lösning.
Och trots vetskapen om problemet anslöts 150 fastigheter i Grönadal till det kommunala va-systemet.
- De ska göra en anmälan till oss innan de utökar upptagningsområdet. Som det blev nu kan vi ju inte stänga av vattnet för de fastigheter som redan är påkopplade till nätet, säger Camilla Schön som nu vill ha klara besked av kommunen.
- Vi kräver en åtgärdsplan för hur och när man ska förbättra kapaciteten på ledningsnätet innan de ansluter fler hushåll, säger hon.
- Frågan är om kommunen vågar äventyra alla dessa projekt eller om den vidtar de åtgärder som behövs så att de planerade bostadsområdena kan få kommunalt avlopp.
Förbudet står kvar
Men kommunens va-chef, Kenneth Johansson, ser ingen risk att byggprojekt äventyras och förstår inte den hårda kritiken från länsstyrelsen.
På frågan om avloppsproblemet i det snabbt växande Nättraby inte borde kunnat förutses, hänvisar han till den anmälan om utvidgning om avloppsreningsverkets geografiska upptagningsförmåga i Nättraby som funnits hos länsstyrelsen i två år.
- Dessutom fanns det muntligt löfte att ansluta Grönadal till det kommunala systemet, säger han.
- Vi gjorde anslutningarna för miljöns skull. Det handlade om både nybyggnationer och befintliga fastigheter, där många anläggningar inte var miljövänliga.
Kenneth Johansson hoppas och tror att problemen i Nättraby får sin lösning med nästa års budget.
- Vi har begärt fem miljoner för dessa åtgärder, säger han.