1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Avhopp i förening

Ingvar Bergljung hoppade i söndags av sitt uppdrag som ordförande i Aspö intresseförening. Han anser inte längre att han har styrelsens förtroende.
Styrelsen säger sig dock vilja behålla Bergljung som ordförande.
Karlskrona • Publicerad 25 oktober 2001

Vid söndagens styrelsemöte rådde det oenighet kring en viktig fråga som Bergljung drivit.

- Jag frågade styrelsen om jag hade deras förtroende och möttes av tystnad, säger Ingvar Bergljung.

Han tolkade det som att han inte längre hade styrelsens förtroende och avgick därför med omedelbar verkan.

Men Birger Sörensson, vice ordförande i föreningen medverkade vid mötet och uppfattade inte alls saken på det sättet.

- Vi var oeniga i en fråga. Men jag har inget minne av att förtroendefrågan kom upp.

Han säger att beskedet om Bergljungs avgång kom som en överraskning som han och övriga styrelsen fick veta först på tisdagen via ett brev från Bergljung.

Har du forsatt förtroende för Ingvar Bergljung som ordförande?

- Ja, Ingvar är den vi vill ha. Men jag hoppas att han tar time-out ett tag. Det har blivit väldigt mycket för honom nu, säger Birger Sörensson.

Frågan som utlöste kontroversen var huruvida Aspö intresseförening ska söka EU-bidrag. Detta för att göra en förstudie om att placera ett äldreboende vid Aspö Mad. Birger Sörensson menar att man bör titta på flera alternativa placeringar för äldreboendet innan ansökningen görs. Ingvar Ljungberg ansåg att föreningen redan hade beslutat om att söka pengarna.

- De ville att jag skulle dra tillbaka ansökan. Det kom som en kalldusch att jag inte hade styrelsen med mig i den här viktiga frågan, säger Bergljung.

Men enligt Ingvar Bergljung har oenigheten inte bara gällt den här frågan. Han och styrelsen har haft olika uppfattningar om vilka frågor föreningen ska driva och i vilken takt.

Ingvar Bergljung tror att misstron mot honom bottnar i att han är "ny på ön" - han har bott på Aspö i fem år. En kort period med Aspömått mätt.

Maria Wogensen
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.