Auralights vd slutar
- Beslutet att lämna vd-posten fattade jag redan 1998. Redan då sa jag att jag ville sluta i samband med min 55-årsdag. När sedan engelsmännen köpte företaget 2000 kom vi överens om att jag skulle lämna företaget inom tre-fyra år, säger Krister Issal.
Rekryteringen av en ny vd för lysrörstillverkaren Auralight är redan igång och väntas bli klart i sommar.
Krister Issal har varit i företaget i 20 år och han känner att han nu vill göra något nytt. Sedan en tid tillbaka är han vd i Fastighetsbolaget Ekparken som bland annat äger industrifastigheten där Auralight produktionslokaler finns. Ekparken ägs av Auralights före detta ägare, investmentbolaget Procuritas.
Inte sysslolös
- Procuritas ambition är att fastighetsbolaget utvecklas genom att förvärva fastigheter i hela landet och det är detta jag kommer att jobba med framöver, säger Krister Issal.
Krister Issal kommer att vara långtifrån sysslolös. Han har en rad av styrelseuppdrag vid sidan av sitt ordinarie arbete. Bland annat är han ledamot i styrelsen för Ronneby Företagshälsa, lysrörsåtervinningsföretaget MRT och i den lokala styrelsen för Föreningssparbanken.
Tunga år förbi
Krister Issal började i Auralight som ekonomichef 1984. VD blev han 1995. Under de senaste åren har företaget expanderat och internationaliserats.
- De riktigt tunga åren är förbi, konstaterar han.
Han var med när KF sålde Luma (som företaget då hette) på 1980-talet. Investmentbolaget Procuritas vände förlustbolaget till en liten vinstmaskin efter en kraftfullt omstrukturering. Antalet anställda minskades kraftigt. Varumärket Luma såldes till en konkurrent, konsumentdelen lades ned och glödlampsmaskinerna såldes.
1998 köpte det amerikanska belysningsföretaget DuroLite Karlskronafabriken. Det blev dock inte som Krister Issal tänkt:
Redan ett år efter köpet blossade en hård strid upp mellan vd och ägarna. Krister Issal skrädde inte orden utan anklagade dem för uråldrig företagsfilosofi.
De satsade inte en krona och avstod från att kalla till styrelsemöte och Auralight som stod i en utvecklingsfas var nära att falla sönder och samman.
Ökad omsättning
Krister Issal kämpade och segrade. Han lyckades hitta en ny köpare till företaget i England, Bridgepoint Capital.
- Sedan 1992-94 har omsättningen i företaget ökat från 162 till 255 miljoner kronor, säger Krister Issal.
Han är nöjd med de nuvarande ägarna.
- Absolut. Utvecklingen i bolaget fortsätter och vi tar nya marknadsandelar.