1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Åtta miljoner extra satsas på gymnasiet

Gymnasiet i Karlskrona får åtta miljoner kronor extra i år.
Och minst lika många miljoner nästa år.
Men lärartjänster kan ännu vara i fara.
Karlskrona • Publicerad 29 april 2005

-Organisationen måste harmoniera med antalet elever. Vi har färre sökande till samhällsprogrammet och naturvetarprogrammet till hösten. Och IB-programmet försvinner, säger Christina Mattisson (s), ordförande i utbildningsnämnden.

Lika mycket nästa år

Nämndens ekonomi är ansträngd. Tio miljoner kronor ska hämtas in och i år väntas ett minus i kassan på 2,5 miljoner. Men i går kom ett glädjande besked.

Socialdemokraterna, folkpartiet, moderaterna, kristdemokraterna och centern har enats om att skjuta till åtta miljoner kronor till gymnasieskolan i år. Och nästa år får skolan minst lika mycket. Partierna träffades i tisdags förmiddag för att diskutera frågan över blockgränserna. Den borgerliga alliansen ville ge gymnasiet tio extra miljoner. Men sossarna sade nej och lanserade i stället ett kompromissförslag med sju extra miljoner. I går kom dock parterna överens.

-Vi ville inte ha något skyttegravskrig i denna frågan, utan var överens om att nämnden behövde mer pengar, säger Christina Mattisson.

Vilken verksamhet som de extra miljonerna ska tas ifrån är inte offentligt ännu. Men kommunstyrelsen har en reserv på elva miljoner kronor undanstoppad, som bland annat ska gå till handikappomsorgen. På kommunstyrelsens arbetsutskott på tisdag ska ett förslag till budgetdirektiv presenteras.

Sedan förslaget om att dra in 18 lärartjänster inom gymnasieskolan i Karlskrona blev känt har debatten gått hög bland lärare, elever och föräldrar. Christina Mattisson blev uppvaktad av företrädare från LR för åtta dagar sedan. Då fick de besked om att lagt budget ligger. Nu är tongångarna annorlunda.

"Pressat läge"

-Den allmänna opinionen har tryckt in socialdemokraterna i ett pressat läge. Med de nya miljonerna räddar vi troligen de flesta lärartjänsterna som är i fara, säger oppositionsrådet Kent Lewén (fp).

Miljöpartiet och vänstern ställer sig också positiva till mer pengar till skolan.

-Men uppgörelsen löser bara det akuta. Det behövs mer resurser och en långsiktig plan för skolan, säger Reine Svensson (v).

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.