1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Att förhålla sig till makten

Karlskrona • Publicerad 23 juli 2013

För övrigt anser jag att det borde finnas många fler äldre ledare. Ungdom är ett gravt överskattat tillstånd. Bennie Ohlsson är en, numera, något äldre ledare. I min intervju säger han att det gäller att inte förminska andra människor.

På vår redaktion har han alltid levt som han lär. Åtminstone om jag ska gå efter mina egna erfarenheter och sätta tilltro till vad arbetskamraterna anser.

– Han är rättvis, han lyssnar, han har gott omdöme, säger de.

Det är precis så jag har upplevt honom. Stöttande och genuint intresserad av vårt samtal.

Närvarande. Finns det något sexigare än en människa som kan konsten att låta omvärlden försvinna till förmån för här och nu?

Även om det bara handlar om att växla några ord. Ett kort samtal.

Bill Clinton sägs ju också ha just denna förmåga och beskrivs alltid som en mycket karismatisk ledare. Jag glömmer aldrig rubriken i en amerikansk tidning några månader efter att den nye presidenten tillträtt. ”Kom tillbaka Bill, allt är förlåtet”.

Jag kunde ha skrivit något om praktikanter här, men det gör jag inte. Ämnet ledarskap är alldeles för viktigt. I Sverige finns Peter Örn, klok och karismatisk ledare, numera ordförande i BTH:s styrelse. Bland mycket annat.

– De goda ledarna inser att makt är ansvar, poängterar han.

I sin bok Ledare skriver han: ”De goda ledarna inser och erkänner att de har makt och att de måste lära sig att förhålla sig till den. De inser att andra är rädda för den som har makt. Just därför måste ledaren också vara varsam med orden och med sina egna känslor. Vreden, ironin och även tystnaden är exempel på maktverktyg som medarbetaren har svårt att försvara sig mot”.

Bennie Ohlsson formulerar elegant samma sak under vårt samtal.

– Det gäller att låta folk begå ett och annat misstag. Det har jag själv gjort. Annars skapar det räddhågsna människor. Vilken kreativitet ger det?

Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.