1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Så här kommer det troligen att se ut vid Drottningskär på Aspö nästa sommar.
Aspö båtklubb har sökt bygglov till en klubbstuga vid Lökanabben.
Förhoppningen är att det ska bli en samlingsplats för bofasta, turister och fritidsseglare.
Karlskrona • Publicerad 3 april 2002

Kostnaden för bygget beräknas till drygt 1,1 miljoner kronor, och finansieringen är redan klar. EU:s strukturfonder bidrar tillsammans med länsstyrelsen och Karlskrona kommun med merparten av pengarna. Aspö båtklubb står för drygt 300 000 kronor.

Nu saknas bara ett bygglov från kommunen och strandskyddsdispens från länsstyrelsen innan spaden sätts i jorden.

Hoppas på start i sommar

Göran Janrell, ordförande i Aspö båtklubb, hoppas att de kan sätta igång i början av sommaren och att klubbstugan kan stå klar till nästa sommar.

- I dag bedriver vi klubbverksamhet i en liten barack. Vi behöver ett nytt klubbhus, och det finns inga bra faciliteter på Aspö för att ta emot gästande båtturister och dem som kommer landvägen, säger Göran Janrell.

Det ska gå att hyra klubbstugan för konferensändamål och liknande, och planer finns på att driva ett kafé på sommaren. Dessutom hoppas Aspö båtklubb att Karlskrona turistbyrå ska ställa ut cyklar för utlåning vid Lökanabben.

Planer på gästhamn

Det finns också planer på att bygga en gästhamn vid klubbstugan.

- Nästa år ska Statens fastighetsverk ta bort fyllnadsmassor till Drottningskärs kastell. Man kan flytta massorna till Lökanabben och göra en ny liten pir med plats för 20-30 båtar, säger Göran Janrell.

Den nya piren är dock bara på diskussionsstadiet. Men bygget av klubbstugan ser ut att vara i hamn. Bygglovsansökan har gått ut för yttrande till grannar och berörda myndigheter, och hittills har inga negativa röster hörts.

- Om ingen har något att anmärka på kommer jag att föreslå miljö- och byggnadsnämnden att godkänna ansökan, säger Lars Löwenadler, byggnadsinspektör på Karlskrona kommun.

Nära kulturminne

Den aktuella platsen ligger nära Drottningskär, som är ett riksintresse för kulturminnesvård. Men inte heller länsantikvarie Leifh Stenholm har något att invända mot planerna.

- Det är väl bra om fritidsseglare kan komma dit för egen köl, säger han.

Gunnar Svensson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.