1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Arja besviken på kommunen

- Det är förfärligt. Det känns vedervärdigt.
Orden kommer från Arja Saijonmaa UNHCR-ambassadör och den som jobbat med att få världsartister till Karlskrona i samband med Human Respect-galan som kommunen schabblat bort.
Karlskrona • Publicerad 18 oktober 2003

I går kunde BLT avslöja att Karlskrona kommun hoppat av arrangemanget som skulle sätta staden och länet på världskartan. Därmed blir galan aldrig av. Den lokale förkämpen och företagaren Mikael Blomqvist insåg att det inte gick att genomföra utan stöd från kommunen, som skulle haft ansvaret för ungdomskvällen på fredagen.

Jobbat med galan i två år

Artisten Arja Saijonmaa har lång erfarenhet av liknande arrangemang. Hon var den som drev den stora Fredsgalan i Oslo för några år sedan med bland andra Harry Belafonte och där både Arafat och Peres deltog.

I mer än två år har Arja Saijonmaa jobbat med att planera galan i Karlskrona.

- Det har varit min stora önskan att göra något motsvarande i Sverige. Karlskrona passade bra eftersom det är en stad som på senare tid fått uppmärksamhet genom rasistiska rebeller. Att då arrangera en stödgala för att öka medvetenheten och integrationen mellan ungdomar med olika kulturella och etniska bakgrunder kändes naturligt. För det handlar om att öka respekten och förståelsen för våra medmänniskor, säger hon.

Tanken var att de insamlade medlen skulle skänkas och fördelas mellan UNHCR:s olika stipendier för utbildning och utvecklande ungdomsaktiviteter.

Är helt ofattbart

Arja Saijonmaa har svårt att förstå varför kommunen drar sig ur.

- För mig är det helt ofattbart. Vi har diskuterat med dem under en längre tid om upplägg och allt. De har varit medvetna om att Karlskrona skulle hamna i fokus över hela världen och att tv skulle spela in ett program för att sända det senare i vinter. Karlskrona skulle hamna i fokus som en kommun med stor medmänsklighet.

Är det över nu eller kan det bli en stödgala vid ett senare tillfälle?

- Glöm det. Det är synd att säga så. Men vi har lagt så mycket kraft på det här med att boka artister och få folk att ställa upp gratis att det känns omöjligt att börja på nytt igen, svarar Arja Saijonmaa.

Fotnot: Human Respect är ett välgörenhetsprojekt till förmån till UNHCR (United Nations High Commissioner for Refugees).

Lars-Göran Enarsson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.