1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Sailfloppen förra året har lärt kommunen en läxa. Segelkalaset ska tillbaka till havet.
Årets Sailfest blir den sista i kommunal regi.
Karlskrona • Publicerad 14 januari 2006

Förra årets dyra segelfest blev en flopp. Båtarna uteblev. Och festen som skulle vara i maritim miljö var till största del förlagd till ett stort torg med gatsten.

Karlskrona kommun annonserar nu efter en evenemangssamordnare vars främsta uppgift blir att genomföra Sailfesten. Men årets segeltillställning kan bli den sista som kommunen håller i.

Omskriven fest

Nästa år ska Sailet upphandlas. I annonsen står det att evenemangssamordnarens uppgift också blir att skapa underlag för en upphandling av Sailfesten 2007.

-Det innebär troligen att kommunen avsätter en summa pengar och en annan aktör genomför Sailfesten, säger näringslivschefen Peter Adaktusson.

Förra årets Sailfest var omskriven. Segelfesten blev dubbelt så dyr som det var tänkt och evenemangssamordnaren Ted Karlberg fick gå hem.

Tror du någon vågar söka projekttjänsten efter förra årets Sail?

-Ja, det vet jag att det är. Det är redan folk som ringt och mejl har droppat in från personer som är intresserade, säger Peter Adaktusson.

Intill havet igen

Evenemangssamordnarens första uppgift blir att börja planera årets Sailfest. Men riktlinjerna är redan utstakade. Segelfesten ska hållas intill havet. Och inte på Stortorget.

-Vi har lärt oss av misstagen. Förra årets Sailfest var mer än fest än ett Sail. I år går vi rätt mycket tillbaka till rötterna.

Karlskrona kommuns budget för årets segelfest är 750000 kronor. Kommunen planerar att använda mer pengar än tidigare till att kontraktera båtar som ska ligga som kulisser vid kajkanten.

-Ett sätt att få hit fler båtar är att sälja seglatser. Vi har varit dåliga på att marknadsföra det tidigare år, säger Peter Adaktusson.

Ny chef

Kommunen för också diskussioner med marinen. Planerna är att försvaret ska visa upp sina fartyg vid kaj för allmänheten. Evenemangssamordnaren ska som tidigare vara underställd turistchefen. Än så länge har inte kommunen rekryterat någon ordinarie chef, utan Tina-Mari Eriksson är tillförordnad på tjänsten till maj.

Diskussioner pågår om tjänsten som turistchef ska förändras.

-Det måste finnas en chef för turismfrågorna, men kanske inte i kommunal form. Vi tittar på andra lösningar liknande dem vi har för Telecom city. Turistchefen kan då vara anställd av kommunen, men arbeta i nära samarbete med näringslivet, säger Peter Adaktusson och berättar att lösningen ska vara klar till sommaren.

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.