1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Arenan går med brakförlust

Vodafone Arena Rosenholm är en dyr affär för skattebetalarna. Det årliga underskottet beräknas till över 13 miljoner kronor. Ändå tackar kommunen nej till många lönsamma arrangemang i anläggningen.
Karlskrona • Publicerad 31 januari 2006

Vodafone Arena Rosenholm kostade 163 miljoner kronor att bygga. Bygget betalades genom att kommunen sålde av fastigheter.

Anläggningen är dock även dyr i drift. I år beräknas kostnaden till 17 miljoner kronor.

­ Hela projektet är skattefinansierat, säger

Michael Fransson, projektchef på Vodafone Arena Rosenholm.

Små intäkter Arenan har visserligen en del intäkter, men dessa är små i förhållande till kostnaderna. Ishockeyklubben, tennisklubben, badmintonklubben och de andra föreningarna betalar omkring 900 000 kronor i hyra. Därutöver har det budgeterats 150 000 kronor i intäkter för olika evenemang och mässor.

Målet är två stora idrottsarrangemang per år och en till två andra evenemang. Kommunen skulle kunna öka intäkterna genom att ta in fler arrangemang, men de flesta ansökningar får avslag.

­ Vi tackar nej till mycket. Så fort vi plockar in

något i hallarna stör vi föreningslivet rätt ordentligt, säger Michael Fransson.

Kommunen sparar visserligen nästan tre miljoner kronor på att lägga ner Wämöhallen och flytta verksamheten där till Rosenholm. Men fördyringen per år uppgår ändå till över 13 miljoner kronor.

Annorlunda satsning Enligt kommunalrådet Mats Johansson (s) går dock allt enligt planerna.

­ Vår satsning skiljer sig från många andra kommuners. Många andra budgeterar väldigt stora intäkter för evenemang, men det leder till att idrotten ofta får flytta ut från arenan. Vi har sagt att detta i första hand är idrottens arena.

Ni säger ju nej till de flesta ansökningar. Hade det inte varit rimligt att släppa in fler arrangemang i arenan och därmed minska kostnaderna för skattebetalarna?

­ Glöm inte bort att det fanns ett tydligt tudelat syfte med arenan. Det ena syftet var att skapa en evenemangsarena för evenemang av verkligt hög kvalité. Vi hade inte fått Melodifestivalen om vi inte haft Arena Rosenholm.

­ Det andra syftet var att se till så att tennisen, badmintonen och isidrotterna fick ordentliga lokaler. Man måste välja väg här, och jag tycker att de flesta kommuner valt en lite för kommersiell väg som leder till att idrotten knuffas ut, säger Mats

Johansson.

Gunnar Svensson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.