1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Arbetslöse Hampus miste sin drömpraktik

Hampus Lager, 22, i Jämjö blev snuvad på sin drömpraktik med minsta möjliga marginal.
Han hade två veckor kvar till gränsen för jobbgarantin när han erbjöds en praktikplats.
Karlskrona • Publicerad 4 september 2010

Hampus gick ut filmskolan i somras och anmälde sig omedelbart som arbetssökande. Genom en jobbcoach som i sin tur kände en praktikledare på ett produktionsbolag i Stockholm fick han chansen. Efter en jobbsökarresa till Stockholm - som för övrigt betalades av arbetsförmedlingen i Karlskrona - fick han erbjudande om att börja som produktionsassistent.

Hemma i Karlskrona igen blev det tvärnej. Hampus hade inte gått ut de inledande tre månaderna som gäller för arbetslösa ungdomar innan åtgärder kan sättas in.

– Sen sa de att de kanske kan lösa det, men då stoppade det på att jag inte kunde räknas som kulturarbetare. De skulle höra av sig innan helgen, men jag hörde ingenting. Och på måndagen kom beskedet från Stockholm, praktikplatsen var tillsatt av en annan.

– Jag vill inte säga något om det enskilda fallet, med situationen känns igen och är en generell stötesten. Det är trots allt en politisk fråga, säger sekyionschef Katarina Skantze-Mansnérus på Arbetsförmedlingen i Karlskrona.

Direktiven säger att arbetslösa ungdomar ska vara aktiva med att söka jobb i minst tre månader innan det kan bli tal om arbetsmarknadspolitiska program, som praktik.

– Det är skillnad mellan en praktikplats och en riktig anställning. Praktik innebär att vi går in med ersättning och gör upp någon form av avtal med anordnaren, säger Katarina Skantze-Mansnérus.

Mats Blennow
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.