1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Anrik byggnad: Här är Villa Viks historia

Även om den villa som brann ned i natt var kraftigt förändrad sedan originalritningarna är det en synnerligen anrik byggnad som brunnit ned.
Villa Viks historia sträcker sig hela vägen tillbaka till 1800-talet.
Villa Vik cirka 1890. Gustaf Ohlsson med vänner och familj.
Foto: Blekinge Museum

Byggnadsritningarna till Villa Vik fastställdes av drätselkammaren i november 1888. Platsen var en avstyckning från farmen Lorentzberg.

Det var grosshandlare Gustaf Ohlsson (1849-1921) som ville ha en sommarvilla till sig och familjen samt en uthusbyggnad med plats för stall, vagnsbod, drängkammare och en liten lägenhet för kusken. På Vik bodde en trädgårdsdräng med familj permanent.

Gustaf Ohlsson dog den 17 mars 1921 och i oktober 1921 såldes huset och inventarierna på auktion på grund av konkurs. Ryttmästare Richard Bäckström med hustru Betsy flyttade in i villan 1927. De kom från Sandhem i Skaraborg tillsammans med sin chaufför Karl Karlström och dennes hustru vilka flyttade in i chaufförsbostaden.

Villan efter ombyggnad.
Foto: Blekinge Museum

Betsy Bäckström dog 1952 och efter henne övertog enligt en ännu obekräftad uppgift Hjalmar Karlsson villan. På tomten fanns även en senare uppförd chaufförsbostad och en jaktstuga. Chaufförsbostaden revs 1971 och jaktstugan revs efter en brand 2001.

Hembygdsgillet fick ta över Villa Vik 1971. Då hade huset länge stått öde. Bland annat var alla fönsterrutor sönderslagna. Gymnastikföreningen Karlskrona Pojkarna ska ha hållit till där tidigare.

I samband med att hembygdsföreningen flyttade in i villan flyttade privatradioklubben in i jaktstugan. De var kvar i jaktstugan tills den brann 2001.

Hembygdsgillet tog på sig att reparera Villa Vik. Kommunen stod för materialet men föreningens medlemmar gjorde jobbet. Efter en tid fick föreningen överta äganderätten till villan. Med tiden minskade medlemsantalet i gillet, medlemmarna blev äldre och orkade inte med villan.

Villan i modern tid, 2016.
Foto: Christer Fröborn/Blekinge Museum

Man kom då överens med kommunen om att lämna tillbaka huset. 2008 gick ägandet tillbaka till kommunen och Karlskrona Cruisingklubb fick rätt att disponera huset. Hösten 2014 sade Cruisingklubben upp hyreskontraktet och villans öde var ovisst.

Kommunen har haft planer på att renovera villan och bygga bostäder för särskilt boende på tomten.

Källa: Blekinge Museum

Läs mer

Vård

Kritik: Journalförde inte samtal om magproblem – visade sig vara cancer

Vårdcentral i Blekinge får kritik av Ivo

Intervju

TV: Efter KHK:s degradering – ”vi ska snabbt ta oss tillbaka”

Tobias Larsson om beskedet, framtidsplanerna och säsongskorten

Byggnation

TV: Här rivs den gamla skolan

Se när grävmaskinen demolerar bygget

Näringsliv

Hon öppnar sin första restaurang

”En dröm som blivit sann”

Olycka

E22: Två bilar körde ihop vid avfart

SOS larmat vid 10.30-tiden

Coronavirus

Region Blekinge: Nya bekräftade fall av covid-19

Så många är bekräftat smittade i länet