Ännu inte klart för …kyrkornas härbärge

Karlskrona Artikeln publicerades

En oenig socialnämnd beslutade i måndags att ge kyrkornas härbärge för EU-migranter 65 000 kronor. Men beslutet har inte nått kyrkan, som inte vill uttala sig om härbärgets framtid.

När BLT når ansvarig för styrgruppen för härbärget, Martin Rosengren, har kyrkan fortfarande inte fått något officiellt beslut.

– Det är bara genom media som vi fått informationen. Vi har inte fått något beslut från socialnämnden så därför kan vi inte säga hur det blir, säger han.

Rent hypotetiskt då, skulle kyrkan kunna driva härbärge om ni tilldelas 65 000 kronor?

  – Det kan jag inte, och får inte svara på. Vi får vänta på beslutet.

  Frågan om ett härbärge för EU-migranter väckte också debatt i kommunfullmäktige i går.

  – Med ett underskott på 13,8 miljoner, oförmåga att satsa på utsatta barn och våld i nära relation, hur kan kommunen då lägga pengar på ett härbärge. En satsning som inte ingår i Socialnämndens verksamhet, inte ens i kommunens, undrade Morgan Kullberg (M) och ställde frågan till Patrik Hansson (S).

  – Det är ett utmärkt beslut. Vi visar hjärta i en fråga som är viktig, inte minst med en annalkande kall vinter, tyckte Hansson.

  – Låt bli att kalla mig hjärtlös. Det handlar om pengar som skulle behövas i verksamheter för behövande barn och ungdomar i kommunen. Stödjande åtgärder som kommunen måste sköta enligt lag, sa Kullberg.

  – Jag kallade dig inte hjärtlös. Jag sa att vi måste visa hjärta. Den här lilla satsningen på 65 000 kronor står inte på något sätt i motsättning till de andra insatserna du pratar om, svarade Patrik Hansson.