1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Anders sökte kärlek – blev drogad och rånad

”Jag är glad att jag lever”
Anders från Asarum är en av flera som drabbats av vågen med drogrån
Karlskrona • Publicerad 29 mars 2013

Anders från Asarum drömde om att hitta kärleken på nätet. I stället drogades han och rånades.

Nu har fyra personer häktats misstänkta för drogrån i Blekinge, Skåne och Kalmar.

Karlshamn

En av de drabbade är 40-årige Anders från Asarum. Han sökte kärleken på dejtingsidan Badoo och fick kontakt med 32-åriga Sandra som uppgett att hon bodde i Hässleholm. Hon var ursprungligen från Bosnien, men pratade bra svenska. Anders tyckte hon verkade trevlig och efter första telefonsamtalet bestämde de sig för att träffas redan dagen efter. Fem minuter innan hon skulle komma fick han veta att hon hade med sig en kompis.

– Det är lätt att vara efterklok, men då tänkte jag att hon var försiktig och ville ha ett förkläde med sig. Jag hade inga problem att bjuda båda på kaffe, säger Anders.

Allt var planerat

Nu efter händelsen inser han att de planerat allt från början. Inte bara för att det gick snabbt från samtal till möte och att de var två. Utan också hur de kom dit. Han fick möta dem sedan de släppts av 600 meter från bostaden av hennes bror som skulle vidare till stan.

– Om de kommit med bil hade jag sett bilen och registreringsnummer, menar Anders. Nu kom de promenerande och kunde inte avslöjas.

Tjejerna var trevliga. De pratade om allt möjligt. Bilden Anders fått av Sandra på nätet stämde överens med verkligheten. Den andra tjejen höll sig lite mer i bakgrunden. Plötsligt under samtalet behövde den ena tjejen uppsöka toaletten och Anders gick med för att visa. Under den tiden måste den andra stoppat ner något i koppen.

Utslagen i 13 timmar

20 till 30 minuter efter fikat började Anders känna sig trött. Tjejerna ville då hjälpa till att bädda ner honom i soffan och erbjöd sig att laga mat. Tanken slog honom att han drogats, sedan minns Anders inte mer.

– Jag vaknade på soffan 13 timmar senare. Det är nog inte alla som klarar sådana doser, gissar Anders som sökte sig till akuten.

Där konstaterades spår av bensodiazepiner, ett lugnande medel. Anders berättar att han i flera dagar efter uppvaknandet kände sig vimsig och att han inte vågade köra bil.

– Jag är glad att jag lever.

När Anders skulle ringa efter hjälp upptäckte han att mobiltelefonerna var borta. Borta var också uppemot 6 000 kronor i olika valutor.

Skadat förtroende

Nu lär det dröja innan Anders nätdejtar igen. Om det blir av kommer han att vara betydligt mer försiktig. Att mötas offentligt känns viktigt och om tjejen vill ha med ett förkläde tänker han själv ta med en kompis.

– Jag tror de drog nytta av att vi killar inte är så försiktiga, säger Anders som hoppas att även andra som drabbats vågar gå till polisen så de åker fast.

I häktningsframställan till tingsrätten framgår att de fyra häktade är födda 1984, 1980, 1977 och 1955. Var de bor framgår inte och av utredningstekniska skäl vill polisen inte uttala sig i ärendet.

– Jag säger ingenting. Du får återkomma längre fram, säger Kennerth Strand vid Skånepolisen.

Förundersökningsledare Johan Berntsson vid polisen i Karlshamn uppmanar andra som drabbats av drogrånarna att kontakta honom.

– Det vore bra om fler som drabbats hör av sig, säger han.

Fotnot: Anders heter egentligen något annat.

Simone Hansen
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.