Alvar har tröttnat på strömavbrotten
Alvar Ramberg har bott i Bollasjö norr om Spjutsbygd i drygt trettio år. Och fortfarande kommer elen i samma oisolerade luftledningar som när han flyttade till byn.
Han skulle önska att Sydkraft snarast bytte ut de oisolerade ledningarna mot isolerade luftledningar som mycket bättre står emot snö, kyla och vind. Men framförallt önskar han att informationen fungerade bättre vid strömavbrott.
- När man ringer till kundtjänst får man bara veta att de arbetar på felet men de kan inte säga hur lång tid det tar. De kunde lika gärna ha telefonsvarare i stället för telefonister.
Tack vare en vedeldad kamin klarade sig Alvar Ramberg ganska bra under strömavbrotten. Hans kyl- och frys gick visserligen sönder och maten blev förstörd. Men många av hans grannar drabbades hårdare, då de är beroende av elpumpar för att få vatten.
För de lantbrukare som inte har vatten till sina djur är det viktig att veta hur länge strömmen kommer att vara borta - om det blir en timme eller ett dygn. Själv driver Alvar Ramberg ett företag i hemmet och är beroende av elförsörjningen för att kunna arbeta.
Alvar Ramberg är van vid att drabbas av strömavbrott. Det brukar hända flera gånger om året.
- Men för ett par tre år sedan hade Sydkraft ett servicekontor i Jämjö och då fungerade allt mycket bättre. Personalen där hade lokalkännedom - servicen gick snabbare och man fick klara besked.
Torbjörn Åkersson bor i grannbyn, där Rödeby el är nätägare. Där fungerar service och information snabbt och smidigt. Och några strömavbrott förekommer knappast. Han tror att det beror på att bolaget är litet och har god lokalkännedom.
För Alvar Ramberg och Torbjörn Åkersson handlar det ytterst om att landsbygden inte är lönsam att investera i. Att göra stora investeringar för att förbättra elnätet i en by med en handfull kunder är inte företagsekonomiskt lönsamt. Inte heller är det lönsamt för ett stort företag att ha en decentraliserad organisation med servicekontor nära kunderna.
- Jag skulle önska att Sydkraft knöt lokala entreprenörer till sig som kunde sköta servicen lokalt, säger Alvar Ramberg.