1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Allt färre inbrott i länet

Antalet inbrott i Blekinge har minskat kraftigt.
Likaså antalet rån.
Men allt fler kvinnor polisanmäler att de utsatts för misshandel.
Karlskrona • Publicerad 17 januari 2002

Brottsförebyggande Rådet har i dagarna släppt preliminär statistik över polisanmälda brott under fjolåret. I Blekinge liksom i landet som helhet är trenden i stort sett positiv.

Antalet polisanmälningar i Blekinge minskade med drygt fem procent till drygt 14 000 anmälningar förra året, jämfört med år 2000. Och störst är minskningen vad gäller inbrott och rån.

– Det är svårt att veta vad det beror på utan att veta var minskningen skett. Men när det till exempel gäller bilinbrott har flera avtjänat straff för detta under förra året, säger Rolf Tanche, kriminalinspektör vid Blekingepolisen.

Antalet anmälningar om inbrott minskade totalt sett med drygt en fjärdedel till 1 175. Inbrotten i bostad minskade med 28 procent och bilinbrotten med drygt tio procent.

Minskat antal rån

Rånen i Blekinge minskade med en tredjedel till 38 anmälningar, och personrånen minskade med hela 40 procent.

Mot den positiva trenden gick misshandelsfallen, där antalet anmälningar ökade med drygt elva procent.

– Det känns som att det varit en ökning av oprovocerat våld på stan, där offret inte har känt gärningsmannen. Vi har haft problem med gängbildningar, säger Rolf Tanche.

Kvinnomisshandel

Antalet fall av kvinnomisshandel som anmälts till polisen ökade förra året med hela 21 procent. Rolf Tanche tror dock inte att det är ett tecken på att våldet mot kvinnor ökat, utan att kvinnorna blivit bättre på att polisanmäla övergrepp.

– Min spontana reaktion är att det skrivits mer om kvinnomisshandel och att kvinnor då känner att det är lättare att anmäla. Anhöriga kan också ha puffat på, säger han.

Gunnar Svensson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.