GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Alliansens besked – landstingsskatten ska höjas

Under måndagen presenterade Alliansen sin budget.
Där framgår det att man vill höja landstingsskatten med 60 öre.
Karlskrona • Publicerad 5 november 2018
Alexander Wendt (M).
Alexander Wendt (M).Foto: Staffan Lindbom

För första gången på 95 år tar Alliansen över makten i landstinget, den blivande regionen i Blekinge. Och den inleds med ett förslag om skattehöjning.

Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Liberalerna motiverar behovet av en höjning så här:

– Vi står inför ett omfattande förändringsarbete med stora satsningar för att göra sjukvården mera tillgänglig och patientanpassad. Och det kostar pengar.

På listan över nödvändiga förändringar står bland annat, närakuten i Karlshamn och en satsning på cancervården.

– Vi har satt en prislapp på 7,3 miljoner kronor för att förbättra cancervården. Blekinge har halkat efter och det kan vi inte acceptera, säger Alexander Wendt (M), landstingsråd.

För att uppnå en bättre sjukvård krävs också kompetent personal. Här vill Alliansen avsätta 17 miljoner kronor på personalutveckling.

Den stora förändringen handlar om primärvården och hur den ska utformas.

– Vi har sedan tidigare en bred politisk enighet i att primärvården måste ta ett större ansvar för vården. Vägen dit ska byggas av expertis inom verksamheten. De har kunskapen att föreslå förändringar som gör nytta för sjukvården och politiken har pengarna.

De 200 miljoner kronor som en skattehöjning ger ska inte bara pytsas in i verksamheten.

– De ska användas för att genomföra förändringsarbetet framöver, säger företrädarna för Alliansen som nu vill undanta primärvården det generella besparingskravet på 1,5 procent som andra enheter har.

– Ska vi satsa på primärvården kan vi inte börja med att spara bort deras resurser, säger Wendt.

Den föreslagna skattehöjningen är tänkt som en räddningsaktion under de första tre åren.

– Vi räknar med att förändringarna som görs börjar ge effektiviseringsvinster fram i 2021. Och blir det så bra som vi har tänkt, då är vi absolut redo för att sänka skatten igen, säger Alexander Wendt.

Skattehöjningen kommer upp för beslut i landstingsstyrelsen den 12 november. Och senare i fullmäktige. Går den igenom införs den nya skatten första januari nästa år.

Samuel AbrahamssonSkicka e-post
Simone HansenSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.