1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Älgar kan försvinna i Blekinge på sikt

Älgar kan försvinna från Sveriges sydligaste landskap om klimatet fortsätter att bli varmare, rapporterar SVT.
BLEKINGE • Publicerad 1 oktober 2018

– Vi ser ju att älgarna mår som sämst i dag i Skåne, Blekinge och på Öland, så då kommer antagligen sydgränsen för älgen att flyttas upp i landet, säger Daniel Ligné, riksjaktvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundet, till SVT.

I somras hade älgarna svårt att hitta föda på grund av torkan och det märktes redan när älgjakten inleddes den 3 september i norra Sverige. Jägarnas inrapporterade observationer av kalvar och den genomsnittliga slaktvikten på skjutna kalvar har gåtts igenom av Jonas Malmsten, veterinär och viltforskare vid Sveriges lantbruksuniversitet. Han konstaterar att älgkalvarna är färre till antalet och att de väger mindre.

– När det gäller antalet observerade kalvar är det i de flesta länen där det jagas nu en påtaglig minskning med mellan 10 och 20 procent jämfört med den senaste femårsperioden, sade Jonas Malmsten till TT förra veckan.

Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.