1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Afrikanska trummor i svenska skogen

De rytmiska trummorna hörs lång väg genom skogen. Kontrasten mellan den stilla svenska sjön och den heta afrikanska musiken är total.
Karlskrona • Publicerad 9 juli 2013
Rytmisk trumkultur. Tränaren Cattis Olows leder gymnastiken vid sjön i skogen utanför Spjutsbygd. Deltagarna verkar ha mycket roligt.
Rytmisk trumkultur. Tränaren Cattis Olows leder gymnastiken vid sjön i skogen utanför Spjutsbygd. Deltagarna verkar ha mycket roligt.Foto: Patric Söderström
Hela kroppen är med. Stora rörelser befriar både huvud och kropp.
Hela kroppen är med. Stora rörelser befriar både huvud och kropp.Foto: Patric Söderström
Afrogympa på strandkanten. Den medryckande musiken hörs lång väg. Ett gympapass med afrikanska influenser står på schemat i sanden vid Stengöl.
Afrogympa på strandkanten. Den medryckande musiken hörs lång väg. Ett gympapass med afrikanska influenser står på schemat i sanden vid Stengöl.Foto: Patric Söderström

På Stengöls badplats i Spjutsbygd rör sig fyrtio personer, unga och gamla, till den medryckande musiken. Ledaren Cattis Olows eldar på skaran i?sanden med afrogympa, som ska vara lika bra för huvudet som för kroppen.

– Afrikansk dans liknar inget annat, säger hon under en kort paus. Den är väldigt rolig och inspirerande. Den är enkel och har ingen skaderisk. Och när man hör musiken går det inte att vara stilla.

Det är fjärde säsongen Rödeby Norra hembygdsförening och tränaren Cattis Olows bjuder allmänheten på denna annorlunda motion. Två måndagar till i juli håller man till utomhus.

Nere vid strandkanten står två korgar med brinnande vedträn. Röken ringlar ovanför vattenytan och skapar en trolsk stämning. Två barn passar på att bada.

–? De som är här i kväll är trogna och återkommer varje år, det är så roligt, säger Cattis Olows, som plockat hem både musik och dans från sina många resor i Afrika. Särskilt uppskattar hon den trevliga trumkulturen i Senegal.

Bosse Knutsson är ordförande i hembygdsföreningen, som äger badstranden vid sjön.

–? Vi fick en slant av kulturnätverket Öppna sinnen och då vill vi ge något tillbaka till allmänheten, säger han och bjuder på korv.

–? Jag är jätteglad över Cattis engagemang. Tack vare det har antalet medlemmar ökat kraftigt.

Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.