1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Affärsverken säljer grön el utan licens

Affärsverken i Karlskrona säljer el med märkningen "Bra Miljöval".
Men i elledningarna finns ingen grön el.
- Konsumenten luras, menar energikonsulten Roger Fredriksson.
Karlskrona • Publicerad 23 maj 2003

För att få licens till Naturskyddsföreningens märkning krävs sedan årsskiftet att en viss del av den energi som ett bolag säljer är vindkraft eller biokraft. Det är ett krav som Affärsverken i Karlskrona inte uppfyller. Därför har man heller inte fått någon licens. Trots det aviserar verket på sin hemsida att det går att köpa el med märkningen "Bra Miljöval".

- Det är att lura konsumenterna att betala för något som de inte får, menar energikonsulten Roger Fredriksson, ansvarig för hemsidan avgifter.com som gjort en genomgång av elbolagens licenser.

På Naturskyddsföreningen menar man att det också är ett brott mot varumärkeslagen. Därför kan Affärsverken i Karlskrona krävas på skadestånd.

Enligt Johnny Lilja på Affärsverken har tanken inte varit att lura kunderna. I stället har verket inte hunnit med när Naturskyddsföreningen ändrat kraven för märkningen.

- Det har tagit tid att hitta en leverantör. Men nu är det klart att vi ska teckna ett avtal med ett vindkraftverk i Oslo. Inom några dagar klarar vi kraven för licensen, säger han.

Men den elen stannar i Norge och kommer inte Blekingarna till del. Enligt Johnny Lilja får de som betalar för miljömärkt el ändå valuta för sina pengar.

- Det är inte så att man betalar för att få speciell el i sin egen ledning. I stället betalar man för att en viss del av all den el som produceras ska vara mer miljövänlig. Alla pengar som våra kunder betalat för miljömärkt el kommer att gå till det.

Av Affärsverkens 20 000 kunder är det bara ett 30-tal som valt att betala extra för el med den speciella märkningen. Om någon av dem känner sig missnöjd med Affärsverkets hantering kan de få sina pengar tillbaka, lovar Johnny Lilja.

- Vi vill inte bråka. Det är svårt nog att få kunderna att betala för el som är mindre skadlig för miljön.

Det är något som även riksdagen uppmärksammat. Därför har den beslutat att införa ett elcertifikat som alla elabonnenter ska vara med och bekosta. Priset blir två öre per kilowatt timme och införs troligen från och med i höst.

Henrika Åkerman
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.