1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

"Aborter är ingen snabbköpsvara"

Polska kvinnor som själv söker abort i Sverige ska få hjälp även i Blekinge. Men landstingsråd Marie Sällström vill inte aktivt marknadsföra möjligheten på andra sidan Östersjön.
Karlskrona • Publicerad 24 januari 2007

- Jag tycker faktiskt att det vore oetiskt om Landstinget Blekinge skulle köra en aktiv marknadsföring i Polen för att få polska kvinnor att komma hit och göra abort, säger Marie Sällström (s).

Hon är den som har det politiska ansvaret för landstingets hälso- och sjukvårdsfrågor.

Avfärdar abortförslag Aborter är förbjudna i Polen. Men de polska kvinnorna omfattas av rätten att söka vård inom EU. Den rätten gäller även hjälp med abort, men kvinnorna får själv betala vårdkostnaderna i Sverige.

- Det är det vårdgivande landets regler och lagar som gäller. Och naturligtvis hjälper vi utländska kvinnor om de söker abort hos oss, säger Marie Sällström.

Men att bygga en abortklinik vid färjeläget i Karlskrona som vänsterpartiets riksdagsledamot, Elina Linna föreslagit, avfärdar Marie Sällström direkt.

- Det vore som att öppna ett snabbköpsvaruhus. Och aborter är definitivt ingen snabbköpsvara.

Ingen efterfrågan Marie Sällström sitter med i Sveriges hälso- och sjukvårdsberedning och där har frågan om abortkliniker för utländska kvinnor diskuterats. Men trots att riksdagen har engagerats i frågan har det enligt Marie Sällström inte varit en debatt för landstinget i Blekinge.

- För det första har vi inte haft någon efterfrågan från polska kvinnor eller kvinnor från andra EU-länder. Och landstingets första prioritet är att ge god vård till Blekingar. Inte att tjäna pengar på polska aborter, säger hon.

Simone Hansen
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.