1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

51 tjänstemän sades upp på Varvet i går

51 anställda tjänstemän på Kockums AB i Karlskrona har sagts upp.
13 av dem slutar med pensionsavtal.
- Det är resultatet av det varsel som lades för tjänstemännen i januari, säger Kockums informationschef Kjell Göthe.
Karlskrona • Publicerad 18 juni 2004

Totalt är det 210 som har varslats på Kockums AB

KARLSKRONA

Uppsägningsförhandlingarna på Varvet, Kockums AB i Karlskrona, slutfördes för tjänstemännen i går. 38 sägs upp utan några speciella avtal. 13 slutar med antingen egen pension eller avtal om förtida pensionering.

Utöver detta flyttas ett 15-tal tillförordnade tjänstemän tillbaka till verkstadsgolvet, men med fortsatt anställning.

Åtminstone för ett tag.

130 ytterligare

För även på kollektivsidan ska det sägas upp ett stort antal personer. Varslet på verkstadsgolvet omfattar 130 anställda.

- Om det inte händer något dramatiskt negativt med försvarsbeslutet i höst räknar vi med att de varslade uppsägningarna ska räcka, säger informationschef Kjell Göthe.

Och å andra sidan ska det till en väldigt dramatiskt positivt förändring för att inte uppsägningsvarslet ska utlösas i sin helhet.

- Marknaden har förändrats och vi måste anpassa oss till den, säger Kjell Göthe.

Känner oro

Stämningen på Kockums är kanske inte lika lamslagen som i januari när varslet kom. Men många känner oro för framtiden.

- Vi har utbildat en grupp inom personalen som ska stötta anställda som mår dåligt och gruppen finns även till för samtal med dem som är ledsna, säger informationschef Kjell Göthe.

Företaget har också anlitat Trygghetsrådet, Blekinge tekniska högskola och komvux-utbildningsföretag för att stötta och guida anställda som funderar på att börja studera.

- Vi kommer att vara generösa med att låta den uppsagda personalen får ledigt för att söka andra jobb. Men utgångspunkten är att alla ska jobba uppsägningstiden ut, säger Kjell Göthe.

De 38 som sades upp i går har uppsägningstider på mellan en månad och upp till ett år. Och efter semestern börjar uppsägningsförhandlingarna för de 130 kollektivanställda som varslades i januari.

Simone Hansen
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.