40 läckande gifttunnor funna i Jämjö
Enligt överåklagare Sven-Erik Alhem i Malmö är det ytterst ovanligt att någon anhålls för miljöbrott.
- Det jag kan erinra mig är BT-Kemi-fallet på 1970-talet. Därefter har det nog inte hänt vare sig i Skåne eller Blekinge, säger Sven-Erik Alhem.
På BT-Kemi i skånska Teckomatorp tillverkades bekämpningsmedel fram till i mitten av 1970-talet. Där hittades ett stort antal läckande gifttunnor nedgrävda på fabriksområdet.
Det nu aktuella fallet utanför Jämjö gäller också gamla läckande tunnor.
Den 12 oktober åkte Bo Karlsson, miljöinspektör på Karlskrona kommun, ut för att undersöka ett anonymt tips om tunnor med okänt innehåll på en industrifastighet.
I en källare hittade han mer än 40 tunnor av varierande storlek, de flesta rostiga och många av dem fyllda med någon oljeliknande substans.
- De kan ha legat där sedan industrin stängde på 1980-talet, säger Bo Karlsson.
Akut läge
Flera av tunnorna var tomma och helt sönderrostade, och Bo Karlsson befarar att innehållet har runnit ner i en avloppsbrunn som finns i anslutning till tunnorna.
Han bedömde läget som akut, och efter att tillsammans med polis ha tagit prover på innehållet i tunnorna utfärdade Bo Karlsson ett föreläggande till fastighetens ägare: senast den 5 november ska tunnorna och dess innehåll vara borta.
Proverna som tagits har skickats till Statens kriminaltekniska laboratorium för analys.
Vilka konsekvenser för miljön som utsläppet fått kan inte Bo Karlsson svara på ännu. Det ska den fortsatta utredningen ge svar på. I går valde miljöåklagare Ingvar Wennersten att låta gripa och anhålla fastighetens ägare, en 36-årig man från Karlskrona.
Mannen är misstänkt för miljöbrott.
- Jag menar att det här är ett uppsåtsbrott, och jag anser att det finns risk för att mannen ska kunna påverka polisutredningen, säger Ingvar Wennersten.
Fängelse normal påföljd
Förutom att Ingvar Wennersten ser mycket allvarligt på det misstänkta miljöbrottet finns det ytterligare en anledning till att han låtit anhålla 36-åringen. En färsk dom från Högsta domstolen slår fast att fängelsestraff ska vara normalpåföljd för miljöbrott. Tidigare har fällda i miljömål nästan uteslutande fått bötesstraff.
Skärpningen innebär att det blir lättare för åklagare att använda samma tvångsmedel i samband med miljöbrottsutredningar som andra brottsutredningar.