1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

30 barn ryms i en tvåa

30 förskolebarn ska samsas - i två rum och kök.
Lägenheten är den enda lokalen som Tvings dagmammor kan få.
Nu har trångboddheten utvecklats till en ohållbar situation..
Karlskrona • Publicerad 9 oktober 2001

Lägenheten myllrar av småbarn och ljudnivån är i det närmaste öronbedövande. Den kvava luften i lokalen tycks stå still.

- Vi lägger ner vår själ för att göra vårt bästa, säger Kerstin Månsson, dagmamma. Men någonstans går gränsen.

Sedan tre år tillbaka håller byns dagmammor Myrstacken öppet två dagar i veckan. Tre och tre turas om att arbeta i tvårummaren, för att alla ska få en något så när normal arbetsvecka.

Men lägenheten är på inget sätt anpassad för barnverksamhet. Ventilationen är dålig, rummen små och det finns bara en toalett.

Lagar själva mat för alla

Personalen lagar själva all mat, på en spis med tre plattor. I det lilla vilrummet finns två spjälsängar och en vanlig nittiosäng, där fyra barn ibland sover middag samtidigt.

- Småbarnen behöver så mycket, säger Lena Johansson, också hon dagmamma. Men vi räcker inte till för alla.

Åse Johansson har sin fyraårige son Niklas på Myrstacken. Hon och andra föräldrar med barn i verksamheten har tröttnat på situationen. Många har skrivit på protestlistorna som ska skickas till barn och ungdomsnämnden.

- Det känns fruktansvärt jobbigt, menar Åse Johansson. När Niklas kommer hem är han fullständigt slut i huvudet.

"Livsfarlig miljö"

Hon berättar att en del föräldrar helt enkelt bara vänt i dörren och tagit med sig sina barn hem igen. Villkoren är tuffa för de små, men också för personalen. Ändå är Åse Johansson imponerad över bra dagmammorna klarar upp det tunga arbetet.

- Det är bra omsorg, men miljön är livsfarlig, säger hon.

Det som dagmammorna tycker är värst är måltiderna och de timmar som barnen ska vistas ute. I den minimala hallen är det ett stort projekt att klä på och av alla. Gården är asfalterad, och stentrappor leder upp till gatan ovanför. Det finns inga skyddande grindar som kan hindra småbarnen från att springa i väg.

- Det är frustrerande, säger Kerstin Månsson.

Likväl är det inte besvikelse eller uppgivenhet som följer henne när hon lämnar lokalerna efter en lång arbetsdag, utan helt andra tankar. Rädslan över att ha glömt bort något som rör barnen. Bytte hon på den eller den, och åt de verkligen ordentligt till lunch.

- Man gör sitt bästa, men det är inte tillräckligt, säger hon.

Micaela Landelius
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.