1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

20 år av gamla minnen i second hand–butiken

Han har varit delaktig i Pingstkyrkans second hand i 20 år, och anställd i fem. I helgen slog Olle Lundström upp dörrarna för sin sista sommarrea innan han, i slutet av året, går i pension.
Karlskrona • Publicerad 7 juli 2014
Foto: Patric Söderström
Foto: Patric Söderström
Ingen plan. Än har Olle inga speciella planer för vad han ska göra när han går i pension. "Vi brukar resa men vi har inte bokat in något", säger Olle Lundström.
Ingen plan. Än har Olle inga speciella planer för vad han ska göra när han går i pension. "Vi brukar resa men vi har inte bokat in något", säger Olle Lundström.Foto: Patric Söderström
Foto: Patric Söderström
Foto: Patric Söderström
Foto: Patric Söderström
Foto: Patric Söderström
Foto: Patric Söderström
Foto: Patric Söderström
Ansvarig. Olle Lundström arbetar på Pingstkyrkans second hand där han även är vice verksamhetsansvarig.
Ansvarig. Olle Lundström arbetar på Pingstkyrkans second hand där han även är vice verksamhetsansvarig.Foto: Patric Söderström
Foto: Patric Söderström
Foto: Patric Söderström
I 20 år. Pingstkyrkans second hand har funnits i ungefär 20 år. På grund av det ökande utbudet har de bytt lokaler några gånger. Sist från Pantarholmen till Bergåsa.
I 20 år. Pingstkyrkans second hand har funnits i ungefär 20 år. På grund av det ökande utbudet har de bytt lokaler några gånger. Sist från Pantarholmen till Bergåsa.Foto: Patric Söderström

Den rymliga lokalen är fylld med allt ett liv kan tänkas behöva. Kläder, porslin och möbler står väl sorterade i olika avdelningar. På ett eller annat sätt har Olle Lundström nästan alltid varit delaktig i Pingstkyrkans second hand. Både som volontär och anställd. Efter att han för fem år sedan blev friställd från Kockums, där han har arbetat i många år, fick han möjligheten att börja arbeta heltid som arbetsledare på Pingstkyrkans second hand. Som arbetsledare hjälper han bland annat människor som under en längre tid har varit arbetslösa och nu får möjlighet hjälpa till i butiken.

– Jag ser till att hålla verksamheten löpande, det är roligt. Det är berikande att känna att man gör något bra, säger Olle Lundström.

När BLT besöker Olle Lundström i Bergåsa har han packat upp saker hela dagen. Tillsammans med resten av personalen förbereder de sig inför sommarens utförsäljning, som var i lördags.

– Det är alltid mycket att göra innan utförsäljningen. Sist tror jag det var uppåt 150 personer som väntade utanför, säger Olle Lundström.

Trots det gedigna arbetet handlar han nästan aldrig själv på second hand. Men skulle han vara på besök i en annan stad kan det ibland hända att han tillsammans med sin fru spanar in loppisutbudet.

– Vi samlar på en speciell sort av Karlskrona porslin och det letar vi efter ibland. Annars går jag mest på loppis när jag är i en annan stad och då i studiesyfte, säger han och ler.

I januari fyller Olle Lundström 65 år och vid årsskiftet lämnar han arbetet på Pingstkyrkans second hand för att gå i pension.

– Det förväntas väl bli skönt men jag kommer sakna möten med alla trevliga människor som vi hämtar skänkta saker hos. Ibland har det hänt att personerna är sorgsna, då har det varit fint att prata lite.

Han blickar ut över butiken och fortsätter:

– Jag kanske hoppar in som volontär lite då och då.

I andra hand med Olle

Innan en rea. "Jag har märkt att många kommer hit och spanar in vad de vill ha. Sedan chansar de på att hitta sakerna på utförsäljningen".

Olika saker. I second handbutiken lämnas olika saker in och förhoppningsvis finns det något för alla. Olle Lundström ögon dras mest åt porslin och möbler i tik . "Jag vet inte varför, det är väl för att jag är född på 50-talet".

Om second hand. "Jag tycker att det bästa med second hand är att man använder sakerna en gång till och att pengarna går till en bra sak."

Linn Warfvinge
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.