1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

16-årig pojke dömd till böter

En 16-årig pojke dömdes i tisdags för stöld ur Konsumbutiken i Rödeby. Brottet är så allvarligt att fängelse inte är ovanligt.
Men med tanke på pojkens ålder stannade tingsrätten vid böter och skadestånd.
Karlskrona • Publicerad 20 november 2003

Det skedde ett flertal inbrott i Konsumbutiken i Rödeby under en och samma helg. Vittnen såg ungdomar runt butiken, med kassar i händerna. Flera var under 15 år, vilket BLT berättade om i samband med inbrotten och sedan när åtalet mot en 16-åring kom för ett par veckor sedan.

Kunde knytas till brottet

Den unga pojken kunde knytas till åtminstone ett av inbrotten. Två nattjänstgörande på ett vårdhem i Rödeby kunde utan svårighet peka ut honom. Personalen såg två pojkar gå tomhänta förbi en balkong där de tog en paus i arbetet. Tio minuter senare kom pojkarna tillbaka, bärande på saker.

Ingen tvekan

Precis nedanför balkongen tappade en av pojkarna det han bar på. Ett av vittnena ställde en fråga. 16-åringen tittade då upp och svarade: "Håll käften så lever du längre". Båda vittnena är säkra på att det var just 16-åringen.

Tingsrätten anser därför att det inte råder någon tvekan om att pojken är skyldig till stöld. Rätten konstaterar att det vanligen blir aktuellt med fängelse för stöld. Men med tanke på pojkens ringa ålder är ett sådant straff uteslutet. Också i motiveringen till straffet tas det hänsyn till pojkens ålder. Mot sitt nekande dömdes han till böter och skadestånd på tillsammans 2 150 kronor.

Göran Lindh
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.