1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

15-åringar ställs inför rätta

När den 14-åriga prao-eleven dök upp på den främmande skolan för att äta lunch fick ha stryk av ett par äldre elever. Det följdes av hot och mer stryk några dagar senare. Nu åtalas tre 15-åringar för misshandel.
Karlskrona • Publicerad 28 januari 2006

KARLSKRONA

Det var i slutet av oktober som 14-åringen från norra Karlskrona dök upp på Vedebyskolan. När han stod i matkön kom tre killar fram och frågade honom vad han gjorde där.

Han förklarade att han skulle äta sin lunch, men killarna tyckte inte att han hörde hemma på platsen och uppmanade honom att försvinna. Han "fick fem minuter på sig att försvinna, annars ska vi slå ner dig".

Sparkar och slag När gänget sedan upptäckte att praoeleven ändå var kvar, började de att slå. Först med knytnävslag i bröstet, sedan med sparkar.

Praoeleven bad dem att lägga av, men fick bara svaret "vad ska du göra åt det?"

En av pojkarna hoppade slutligen upp i luften och utdelade en hård spark som slungade omkull praoeleven.

Omtöcknad och chockad lyckades han ta sig från platsen.

Ingen undsättning Efteråt uppgav han att det kändes särskilt kränkande eftersom det funnits vuxna i matsalen som sett alltihop, men inte kommit till undsättning.

I fortsättningen slapp han och en annan elev förstås att äta på skolan i stan, och fick ersättning för att luncha på annat håll. Under tiden spårade skolledningen de misstänkta förövarna bland annat genom att titta igenom skolkataloger.

Det hann bara gå tre dagar innan praoeleven blev uppsökt på plats inne i Lyckeby centrum. En av de första plågoandarna dök upp tillsammans med en ny kompis. Praoeleven anklagades för att ha gjort en anmälan, vilket i själva verket hade skett automatiskt inte minst genom skolledningens bistånd.

"Ta tillbaka anmälan annars är du dödens" uppmanades praoeleven.

Struptag Enligt en andra anmälan fick han ett knytnävsslag i ansiktet, och kastades efter struptag in i en husvägg. Praoelevens kamrat som försökte ingripa uppmanades att "hålla käft, annars ska vi slå dig blodig också".

Känt sig hotad En av de först inblandade 15-åringarna anklagas också för att ytterligare några dagar senare ha slagit till en annan elev på Vedebyskolan. Han har erkänt slagen, men förklarade att han känt sig hotad efter den andres hot om stryk.Vid de andra händelserna har knuffar medgetts, men misshandel med slag förnekats.

En annan grabb i trion ställs också till svars för våldsamt motstånd vid ett polisingripande i slutet av samma månad. Tumult uppstod när polisen skulle ingripa mot ett gäng som rökte hasch. Genom 15-åringens motstånd lyckades tre andra grabbar att slita sig och springa från platsen.

Narkotika En av polismännen tvingades använda sin batong, och sammanlagt fyra grabbar fångades in ­ uppenbarligen narkotikapåverkade.

De tre 15-åringarna ställs inför rätta i Karlskrona inom kort.

Mats Blennow
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.