1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

1 000 anställda i strejk

I dag strejkar 1 000 kommunalanställda i Karlskrona. De strejkar för att få ungefär 850 kronor mer i månaden än vad de har i dag.
- Det är en strejk som kommer att märkas, säger Kommunals ordförande Eva Strömqvist, Karlskrona.
Karlskrona • Publicerad 12 maj 2003

- Många företag har hört av sig till oss. De drabbas, då de anställda inte kan komma till jobbet. En del har då ingen barntillsyn, andra har bara barntillsyn vissa dagar och andra åter måste komma senare och gå tidigare.

Ingen mat

- Det kommer också att märkas på många andra sätt, barnen får ingen mat i skolan, städning och renhållning kommer inte att fungera. Om ingen uppgörelse nås varar strejken i två veckor.

- Det kommer verkligen att märkas vad vi gör, när vi inte finns på plats, säger hon. Däremot kommer inte sjuka och vårdbehövande barn, äldre och handikappade att märka av strejken. Vården innefattas inte.

Banderoller

På söndagskvällen var det fullt upp till Kommunals expedition. Banderoller delades ut. Men det har varit bråttom i Stockholm också, alla hade inte kommit fram från tryckeriet. Förhoppningsvis ska det finnas banderoller för strejkvakter på varje arbetsplats. Ett visst tillskottt kom från Ronneby, där strejken avslutades, för att i stället bryta ut i 60 andra kommuner

Strejkviljan var det inget fel på, under söndagskvällen.

- Alla är laddade, konstaterar Eva Strömqvist. En del är också irriterade över rektorerna ute i en del rektorsområdena. De försöker mildra konsekvenser genom att ändra scheman, så att andra än de Kommunalmedlemmar låser upp skolor och förskolor.

Behövs

- Skulle det inte bli strejk blir säkert många besvikna, säger Eva Strömqvist. Det är inga stora summor per person det handlar om. Kommunalmedlemmen tjänar i genomsnitt 15 500 kronor i månaden. Ett påslag på 5,5 procent blir ungefär 850 kronor.

- Besvikelsen blir stor om vi inte når ända fram. Men strejken visar verkligen vad vi gör i samhället och att vi verkligen behövs.

maria.lonnberg@blt.se

0455-772 30

Maria Lönnberg
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.