1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Viten blev utdömda för gåsfarmaren

Ärendet om gässen i Siggarp har åter hamnat på miljönämndens bord. Nu har man dock lyckats räta ut en del frågetecken kring verksamheten och har utarbetat ett antal förslag som man tror ska göra både gåsfarmare, gäss och boende nöjda..
Karlshamn • Publicerad 31 oktober 2001

En av de omdiskuterade frågorna kring gåsfarmen är den skyddszon på 50 meter som enligt de boende har överträtts.

Gåsfarmaren har menat att det är omöjligt att dra in 50 meter eftersom han då skulle bryta mot djurskyddslagen.

Skyddsavstånd

- Miljönämnden har beslutat att det ska finnas ett skyddsavstånd på 20 meter och endast till de fyra bostadshus som ligger i anslutning till farmen, säger Karin Larsson, ordförande i Miljönämnden.

Varje gång beslutet överträds blir det ett löpande vite på 2 000 kronor.

Vidare har Miljönämnden beslutat att gåsfarmaren inte får ha mer än 900 gäss och 1000 ankor.

1 800 gäss

- Enligt inspektören fanns det 1800 gäss på farmen i somras, säger Karin Larsson.

Maskinhallen får inte heller användas för gås- eller ankhållning så länge det inte finns något dagsljusinsläpp, något som gåsfarmaren enligt Karin Larsson, har haft flera år på sig att åtgärda.

Även i dessa två förslag till beslut utdöms ett löpande vite á 2 000 kronor varje gång besluten överträds.

I praktiken innebär detta att varje gång en inspektör åker till farmen och ser att besluten överträds kostar det gåsfarmaren 2 000 kronor för varje överträdelse.

Miljönämnden har också utdömt ett vite på 10 000 kronor till gåsfarmaren eftersom gässen under ett antal tillfällen, dokumenterat på foto, har befunnit sig i den 50 meters skyddszon som hittills funnits i anslutning till tomtgränserna där det finns bostadshus. Ytterligare ett vite på 10 000 kronor har utdömts eftersom gåsfarmaren inte har inkommit i tid med uppgifter som miljönämnden har begärt.

Miljönämndens beslut kan överklagas hos länstyrelsen.

Åsa Meierkord
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.