1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Viktigt att åtal leder till bättre arbetsmiljö

Det är sällan som arbetsmiljöbrott leder till åtal. Alltför sällan, anser överåklagare Sven-Erik Alhem i Malmö.
- Men det viktiga är inte att få fällande domar, utan att det leder till en bättre arbetsmiljö, säger han.
Karlshamn • Publicerad 16 april 2003

Han förklarar att arbetsgivare har en mycket långtgående skyldighet att vidta alla tänkbara åtgärder för att skapa en så säker arbetsmiljö som möjligt.

- När en olycka inträffar är det ett tydligt tecken på att arbetsgivaren inte har gjort allt, säger han.

Han påpekar att arbetsgivaren ofta vidtar arbetsmiljöåtgärder efter att en olycka har inträffat. Detta, menar Alhem, utgör ett bevis på vad som borde ha gjorts före olyckan.

Bättre utredningar

Sven-Erik Alhem efterlyser bättre polisutredningar och en tuffare attityd från åklagarna när det gäller arbetsmiljöbrott.

Berndt-Ove Johansson, klubbordförande i industrifacket på Carlshamn Mejeri, tycker att det är bra att förundersökningen har återupptagits.

- Det är viktigt att det här prövas rättsligt, om inte annat för att visa att arbetsmiljöfrågorna tas på allvar, säger han.

Han menar att det faktum att en olycka av detta slag har inträffat i sig är ett bevis på att det har funnits brister i arbetsmiljön.

- Men det har hänt mycket efter olyckan. Vi har tagit oss i kragen och skärpt upp arbetsmiljöarbetet, säger Berndt-Ove Johansson.

Riskanalyser

Numera gör fack och företagsledning noggranna riskanalyser innan ett nytt arbetsmoment införs.

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.