1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Vera lär ut och lever för hoppet

Efter att ha tillhört Sverigeeliten och deltagit i Talang med hopprep, var det för Vera Öster självklart att ta med sig sporten när hon flyttade till Karlshamn. Nu leder hon en nybörjarkurs genom Gymmix på Präst­slättskolan.
Karlshamn • Publicerad 26 september 2014
Snabba ryck. - Jag tog kontakt med Gymmix, de nappade och tyckte det var roligt, säger Vera Öster, som flyttade till Karlshamn 1 augusti och redan har startat en kurs i hopprep.
Snabba ryck. - Jag tog kontakt med Gymmix, de nappade och tyckte det var roligt, säger Vera Öster, som flyttade till Karlshamn 1 augusti och redan har startat en kurs i hopprep.Foto: Lena Ehring
Dubbelt så svårt. Det gäller att ha tungan rätt i mun när det är dags att hoppa dubbelbåge, men Ellen Persson klarar utmaningen galant.
Dubbelt så svårt. Det gäller att ha tungan rätt i mun när det är dags att hoppa dubbelbåge, men Ellen Persson klarar utmaningen galant.Foto: Lena Ehring

– Jag har hoppat jättelänge själv, halva livet i alla fall och redan när jag var 13–14 år startade jag en egen grupp. Jag har tränat allt från nybörjare till tävlingsnivå, säger Vera Öster i entrén till Prästslättskolans gymnastiksal.

Kvällens kurs är precis avslutad och föräldrarna har hämtat de 9–12–åringar som var med på dagens träningspass.

– Vi kör på med det som är roligt, de får lära sig baserna för att kunna bygga vidare. Gör lite svårare saker också bara för att visa att det finns lite klurigare grejer som man kan ta med sig hem och visa och öva på, säger Vera Öster.

Alla deltagarna har hoppat hopprep någon gång innan, på rasterna i skolan eller på fritids, men att hoppa på rasten och sporten som Vera har tävlat i, är två vitt skilda företeelser.

– Man kan tävla själv eller i lag på fyra personer. Man tävlar i snabbhet, springa så många steg som möjligt på genom bågen viss tid, hoppa vissa hopp på viss tid. Man kan också tävla i freestyle, där man gör sina svåraste grejer, korshopp och dubbelsnurrar, trippelsnurrar, kvadrupelsnurrar, säger Vera Öster, som själv har tävlat i de flesta grenarna.

Efter flytten från Helsingborg i augusti har hennes eget tävlande med grupp fått läggas på is. Tanken har slagit henne att tävla i solohopp i stället, men än så länge har inte omständigheterna klaffat.

– Jag funderade på att hoppa solo när jag kom hit, men man behöver sal med högt i tak och bra golv att vara i, det går inte att hoppa i vardagsrummet, säger Vera Öster.

Fokuset ligger i stället på att sprida hopprep i Karlshamn. Allra helst vill Vera Öster få fler killar i Karlshamn intresserade. Och hon har redan en plan för hur det ska gå till.

– Det är ganska få som blir lockade bara av att se en lapp. Jag ska ut i skolor och hoppa för att locka killarna. Jag tänker att de ska få testa och så ska jag visa vad man kan göra, säger Vera Öster.

# Tävlingsgren i Sverige sedan slutat av 1980– ­talet

# Lyder under Gymnastikförbundet och har ­offi­ciella SM, EM och VM. Man tävlar själv eller i grupp.

Malin Taipale
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.