1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Varningen: Klappa inte ukrainska husdjur – risk för att rabies sprids i Sverige

Tullen varnar människor att klappa de husdjur som de ukrainska flyktingar har med sig in i landet.
Risken är att de sprider rabies, en dödlig sjukdom som inte finns i Sverige.
Det är viktigt att respektera de regler för hemkarantän som gäller för de införda djuren.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Karlshamn • Publicerad 23 mars 2022
Tullen varnar för att de ukrainska husdjuren kan sprida rabies i Sverige. Därför är det viktigt att inte klappa dem under den tre månader långa hemkarantän som de har.
Tullen varnar för att de ukrainska husdjuren kan sprida rabies i Sverige. Därför är det viktigt att inte klappa dem under den tre månader långa hemkarantän som de har.Foto: Jurek Holzer / SvD / TT

Tullinspektörerna Katharina Mohlin Thorstensson och Gunnel Hellman, Tullverket i Karlshamn, är väldigt bekymrade över läget angående att de ukrainska flyktingarna får ta in sina husdjur i landet. Det är rätt tycker de, men det som är mycket viktigt är att allmänheten får reda på att dessa husdjur har hemkarantän i tre månader. Detta för att förhindra att en dödlig sjukdom som rabies får fäste i Sverige.

– De får gå ut och rasta sina djur, men får inte ha kontakt med andra hundar eller människor. De får inte heller släppa dem lösa. Du ska inte klappa en hund från Ukraina. De får inte heller slicka någon, säger de båda tullinspektörerna.

När en ukrainska flyktingar anländer till landet och har ett husdjur med sig, tar tullen kontakt med Jordbruksverket. Myndigheten ger sedan klartecken för införsel av husdjur. Numera finns det 50 karantänsplatser ordnade, men dessa är bara en droppe i havet konstaterar Gunnel Hellman. En sådan plats kostar 60 000 kronor, men där har staten lovat gå in och täcka kostnader.

Men det är de djurägare som inte har några papper alls på sina djur som kan få dem satta i denna karantän. De flesta ukrainare får däremot rätt att ha sina djur i karantän i hemmet. Och den gäller i tre månader. Om de placeras hos en värdfamilj är det också viktigt att denna familjen har karantän för sina husdjur, om det finns sådana.

Fakta

Rabies

Rabies är en virussjukdom. Den smittar från däggdjur till människa via saliv, till exempel om du har ett sår på huden eller blir slickad i ansiktet.

Rabies är nästan alltid en dödlig sjukdom om den inte behandlas snarast, senast inom två dygn.

Rabies finns i stort sett i hela världen, men i Sverige har ingen smittats på många år.

Risken att bli smittad är störst i länder med dålig kontroll på rabiesvaccination av husdjur. Det är också vanligt i länder där det finns lösa hundar som ingen äger och där vilda djur finns nära människor. Undvik därför att vara nära djur som du inte känner i länder där det förekommer rabies.

Rabies är en virussjukdom som påverkar hjärnan. Så här kan du bli smittad av ett infekterat djur:

Du får ett bett.

Du blir slickad på huden där du har ett sår.

Djurets saliv kommer i kontakt med dina slemhinnor, till exempel dina ögon, din mun eller näsa.

Källa: Vårdguiden 1177.

– Ukraina är ett högriskland för rabies. Vi har inte den sjukdomen i Sverige, inte heller i Storbritannien eller Norge, säger Katharina Mohlin Thorstensson.

– Men det vore inhumant att avliva dem när de kommer hit, säger Gunnel Hellman.

Hon och kollegan har förståelse för att det har varit mycket svårt för flyktingarna att tänk på sådant som att skaffa pass för husdjuren eller vaccinera och chippa det när det råder krig i landet. Polen har släppt sina regler vad gäller införsel av husdjur från tredje land till EU och där har man till och med fått in hästar.

Nu hoppas Gunnel Hellman och Katharina Mohlin Thorstensson att det kommer att gå bra i Sverige och att inte rabies sprids här. De hoppas att alla tar del av den information som finns angående ukrainska husdjur och karantän.

Peter NybergSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.