1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Mycket tyder på att hälften av vårdplatserna på Kompassen kommer att försvinna.
Detta trots att omsorgsnämnden bara för en vecka sedan förkastade just det sparförslaget.
- Det är samma förslag men vi har ett bättre beslutsunderlag den här gången, säger nämndens ordförande.
Karlshamn • Publicerad 14 oktober 2003

Förslaget att halvera antalet vårdplatser på Kompassen röstades ned vid omsorgsnämndens senaste möte förra onsdagen. Tjänstemännen på omsorgsförvaltningen fick i uppdrag att fortsätta att leta vidare efter tänkbara besparingar i verksamheten för att på så sätt spara de 4,1 miljoner kronorna man har att hämta hem. Det sparförslag som de nu presenterar är identiskt med det som nämnden tidigare sade nej till: nio av Kompassens 18 vårdplatser försvinner.

Arbetat vidare

Men omsorgsnämndens ordförande, Jan Bremberg (s), förklarar att tjänstemännen sedan dess har arbetat vidare på förslaget och tagit fram en ordentlig konsekvensbeskrivning.

- Det som nämnden tog ställning till var bara ett inriktningsbeslut och det visade sig att vi i det läget inte kunde gå vidare med det. Men nu har vi fått en ordentlig konsekvensbeskrivning, säger han.

Nio platser försvinner

Det som försvinner från Kompassen är nio platser för så kallat korttidsboende, platser som används för rehabilitering och utredning. Av de nio platser som blir kvar är tre vikta till vård i livets slutskede men även dessa kan enligt Jan Bremberg användas till annan vård om de är lediga.

Han uppskattar att kommunen kommer att spara ungefär 2,5 miljoner kronor på att halvera platserna på Kompassen. Personal från Kompassen kommer att flyttas över till hemtjänsten eller till särskilda boenden. Hur många som kommer att beröras kan han dock inte säga.

Ökade kostnader

Men halveringen av Kompassen kommer också att medföra kostnader för kommunen. Man tvingas betala mera till landstinget då kommunen inte kan ta hem sina färdigbehandlade patienter från sjukhuset i samma omfattning som tidigare. Det minskade antalet vårdplatser kommer också att medföra att hemtjänsten får en större arbetsbörda eftersom fler sjuka vårdas i hemmet.

- Kostnaderna för hemtjänsten kommer att öka med ungefär tre miljoner kronor om året de närmaste åren, förklarar Jan Bremberg.

Kortsiktig besparing

På längre sikt tänker kommunen skära ned på platserna i särskilt boende och då kommer behovet av korttidsboende - just det som finns på Kompassen - att öka ytterligare.

Är det inte kortsiktigt att skära ned på något som kommer att behövas i framtiden?

- Jo, men det är den besparing vi kan göra på kort sikt. Det är alltid lättare att ta bort korttidsplatser med kort varsel. Att skära ner platserna i särskilt boende tar tid och ger inte omedelbar effekt.

Om två veckor ska omsorgsnämnden åter ta ställning till förslaget om att halvera vårdplatserna på Kompassen.

Maria Wogensen
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.