1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Omsorgens enhet för rehabilitering och boendeutredning i Asarum, Kompassen, invigdes med glada miner i april 2000.
I dag har fyra platser varit stängda i över ett år på grund av arbetsmiljöproblem..
Karlshamn • Publicerad 26 januari 2002

Kompassen har plats för 18 personer som behöver hjälp med rehabilitering och har behov av att reda ut vilken form av boende som är bäst lämpat, efter att de har blivit utskrivna från sjukhuset.

Tidigt problem

Bara ett år efter invigningen började problemen.

- Det är problem med ventilationen vilket ger dålig luft. Personalen har fått ont i huvudet och blivit trötta, berättar Mona Persson, områdeschef för äldreomsorgen i Asarum, Svängsta och Mörrum.

Den 15 januari stängdes fyra platser på grund av problemen.

För att utreda den dåliga arbetsmiljön kallades företagshälsan till Kompassen någon gång under mars och april 2001 för att göra mätningar.

- Vad jag vet så var det inte bara ventilationen som det var problem med, säger Mona Persson.

Förlorar vårddagar

Och Kompassen har bara använt sig av 14 sängar istället för 18 under ett år.

- Kommunen har ju förlorat en massa vårddagar på grund av det här. Varje plats innebär ungefär 20 vårddagar. Det blir 80 vårddagar i månaden, säger Mona Persson.

Belastningen ökar

Förutom den ekonomiska förlusten innebär stängningen av platserna även större belastning på sjukhuset. Enligt Mona Persson skulle Kompassen inte ha haft några problem med att ha full beläggning sedan de öppnade.

- Vi har försökt att trycka på men det verkar ta tid att åtgärda problemen, säger Mona Persson.

Fastigheten ägs av landstingsfastigheter och hyrs av omsorgsförvaltningen i Karlshamns kommun.

- Jag kan inte säga så mycket mer än att det pågår en utredning, säger Per-Olof Avre, förvaltare på landstingsfastigheter.

Vill ha besked om lokaler

Carl-Eric Birgersson, gruppledare för moderaterna i Karlshamn, har skickat en interpellation till omsorgsnämndens ordförande Jan Bremberg (s) där han undrar varför omsorgsförvaltningen under så lång tid nöjt sig med att hyresvärden tillhandahåller lokaler som inte är fullt användbara.

Enligt Carl-Eric Birgersson var det budgeterat 1 510 000 kronor för att ha kvar utskrivningsklara vårdtagare på Blekingesjukhuset under 2001. Enligt Carl-Eric Birgersson blev utfallet istället 3 490 000 kronor och han tror att att den kraftigt överskridna summan har att göra med det begränsade antalet platser på Kompassen.

Åsa Meierkord
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.