1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Vandrar längs spåren

Banverkets tre konsulter traskar långsamt fram längs med kustbanan. Den första etappen mellan Kristianstad och Mörrum var avklarad innan semestern. Nu är det dags att bege sig österut.
Trion är ute för att förbereda inför den kommande elektrifieringen av Blekinge Kustbana. Och det är inte alltid lätt att veta var elstolparna ska stå, speciellt inte då järnvägen är krokig som få.
Karlshamn • Publicerad 22 oktober 2002

Frågan har diskuterats i snart ett sekel. Redan 1908 ville dåvarande styrelsen för Blekinge Kustbanor utreda frågan om en elektrifiering av kustbanan genom Blekinge. Sedan hände ingenting. Och ingenting. Men skam den som ger sig. Nu ska kustbanan elektrifieras.

Det första grävskopan har ännu inte anlänt för att börja förbereda utbyggnaden som startar år 2005, men just nu håller Banverket Projektering på att inventera banan. Allt för att se hur konsulternas ritningar stämmer överrens med verkligheten. För elektrifieringens skull hade en rak kustbana varit perfekt. Nu är banan allt annat än rak. Från Bromölla och österut slingrar sig banan fram i krokig majestät längs med hela Blekinge.

Unikt projekt

- Vi går längs med spåret för att dokumentera vilka fasta hinder som dyker upp. Främst handlar det om mindre berg, låga broar och vegitation, säger Mats Wiredal, konsult på Banverkets Projektering.

Elstolparna ska stå med 60 meters mellanrum. När Banverkets konsulter inventerar banan handlar det om beräkningar - exakt var ska stolparna stå?

Kurvor gör att avståndet mellan elstolparna måste minskas. Annars finns risken att tågen inte får tillräckligt med elförsörjning.

- Det är ett unikt projekt, eftersom vi inte är vana vid att nyelektrifiera. Det vanligaste är att man bygger en ny bana från grunden. Här använder vi oss av en befintligt bana, säger Mats Wiredal, som dock varit med om att nyelektrifiera sträckan Ystad-Simrishamn.

Trion som nu är ute och vandrar längs med järnvägsspåret går ungefär sex kilometer om dagen. Rådande vinterkyla hindrar dem inte. Däremot är de känsliga för regn, eftersom mycket av arbetet bygger på att anteckna för hand.

Miljövänligt

- Det som är intressant för oss är att se till att elsäkerhetskraven följs och att Banverkets tekniska krav uppfylls. Sedan försöker vi också se hur vi ska lösa magnetfältsproblematiken. Det är troligtvis ingen som vill ha en stolpe mitt emot köksfönstret, säger Mats Wiredal.

Blekinge kustbana är en av få järnvägslinjer i landet som ännu inte är elektrifierad. Arbetet beräknas vara färdigt år 2007 och den nya banan ska vara klar för invigning den 1 januari 2008. Då kommer 20 broar i Blekinge att vara ombyggda. Om det inte går att höja någon bro, tvingas Banverket att sänka spåret.

Till detta kommer något eller några hus att rivas. Och ett och annat träd att fällas. För några veckor sedan revs den gamla lanthandeln i Gustavstorp då huset låg för nära spåret. Kravet är att det ska vara en 20-metersgräns mellan eventuella bostadshus och den elektrifierade banan.

Det omfattande treårsarbetet kommer också innebära att bangårdarna i Sölvesborg, Mörrum, Karlshamn, Bräkne-Hoby och Ronneby byggs om.

Den huvudsakliga anledningen till ombyggnaden är att det kommer att bli miljövänligare att åka tåg. De dieseldoftande lokens tid är snart förbi.

Christian Hylse
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.