1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Väljer att fria Photomic

Justititekanslern, JK, agerar inte gentemot skolkatalogsföretaget Photomic i Karlshamn.
Det står klart efter att JK lagt ned utredningen om en småländsk elev som misstänktes göra en naizisthälsning på ett skolfoto.
Karlshamn • Publicerad 8 januari 2002

I beslutet att inte vidta några åtgärder skriver Justititekanslern att det tecken som eleven gör på gruppfotografiet i och för sig skulle kunna uppfattas som en så kallad "hitlerhälsning". Därmed skulle det kunna innefatta missaktning mot andra folk-grupper än de nordiska.

Inte klart säga

- Men man måste se till bilden i sin helhet, understryker Peter Ljungqvist, på Justitiekansler-ämbetet.

Det går inte att klart säga att det utgör en allvarligt menad hälsning konstaterar JK och pekar på det sammanhang som bilden tas och övriga elevers tecken och aktiviteter.

Därför kan inte JK vid en samlad bedömning säga att något på gruppfotografiet utgör hets mot folkgrupp enligt den mening som Tryckfrihetsförordningen anger.

Lämnat till JK

Det var åklagaren i Växjö som överlämnat ärendet till Justitiekanslern för att få en bedömning om det var fråga om ett tryckfrihetsbrott.

Hets mot folkgrupp

Men i ett strafföreläggande anger åklagaren att eleven som gjort hälsningen ska ha 30 dagsböter för hets mot folkgrupp.

Om det godkänns slipper pojken dras inför rätta och får då betala 900 kronor i böter.

Peter Nyberg
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.