1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Vägen är den perfekta lastplatsen för tjuvarna

Det är bara tjuvarna som är glada över att vägen finns, menar Bengt Svensson. Nu vill han att kommunen blockerar framfarten för att få bukt med de ständiga inbrotten.
Karlshamn • Publicerad 19 januari 2007

Strömgränden ligger i utkanten av villaområdet. I den angränsande skogen finns det gott om stigar för hund- och svamppromenader, men det är också lätt för en tjuv att smyga sig fram genom snåren utan att bli sedd.

På andra sidan skogspartiet som omger området finns en asfalterad väg som leder fram till en vändzon. I detaljplanen finns en bollplan och en parkeringsplats, som dock aldrig blivit verklighet. Vändzonen ligger långt ifrån husen i området och är svårt att hålla uppsikt över.

- Den fyller ingen som helst funktion, mer än som lastningsplats för inbrottstjuvar. Här kan de parkera ostört, göra stöten och försvinna, säger Bengt Svensson.

Många villainbrott Från vändzonen har en ny väg byggts till bostadshusen i nästa kvarter, men den är det, enligt Bengt Svensson, väldigt få som använder, eftersom det finns en annan infart.

Själv har han än så länge varit förskonad från inbrott, men flera av grannarna har drabbats under de senaste åren. Senaste gången, under trettonhelgen, fick en granne sin villa länsad för andra gången på tre år. Nu är familjen beredd att ge upp och flytta därifrån.

Även Bengt Svenssons närmaste granne har haft påhälsning och flera andra grannar har utsatts för inbrottsförsök.

- Allt det här har hänt under de senaste tio åren, säger Bengt Svensson som bott på Strömgränden i 32 år.

Vill stänga av vägen Nu vill han och de andra villaägarna ha ett slut på eländet och den allra viktigaste åtgärden är att tjuvarnas flyktväg stängs av.

För några år sedan lyckades villaägarna få vägen avstängd.

- Under den perioden hade vi inte ett enda inbrott, säger Bengt Svensson.

Men efter stormen Gudrun öppnades vägen för att släppa fram skogsmaskinerna. Sedan dess har väghindren stått undanställda vid sidan av vägen. Vändzonen har också periodvis använts som skrotupplag.

Några möjligheter att stänga av vägen finns det inte enligt trafikingenjör Bert-Owe Håkansson. Däremot kommer kommunen se till att vägen städas upp, att belysningen fungerar och att en förbudsskylt mot parkering sätts upp.

Trafikhinder ska dessutom göra det svårare att parkera i vändzonen.

Lennart Cromnow
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.