1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

V hoppar av samverkan

Vänstern säger nej till valteknisk samverkan med socialdemokraterna, centern och folkpartiet.
- Vi känner oss lite utnyttjade av socialdemokraterna, säger Jens Henningsson, partisekreterare i vänsterpartiet i Karlshamn.
Karlshamn • Publicerad 21 oktober 2002

Och det är folkpartiet som är det röda skynket för kommunens vänsterpartister. De har tidigare sagt nej till en valteknisk samverkan med folkpartiet, men kan däremot tänka sig det med centern och socialdemokraterna.

- Socialdemokraterna har också markerat vad de vill göra dessa fyra åren. De vill ha ett styre med mittenpartierna. Karlshamn är fortfarande en mycket röd kommun, men de får ta ansvaret för sina väljare, säger Jens Henningsson.

Han tycker det är märkligt att socialdemokraterna först vill ha ett samarbete med centern och folkpartiet och först därefter vänder sig till vänstern för en valteknisk samverkan. Vid ett medlemsmöte sade vänsterns medlemmar nej till ett sådant erbjudande.

Påverkan försvinner

Jens Henningsson är också förvånad över de turer som varit kring den politiska makten i Karlshamn. När den så kallade regnbågsalliansen, en samverkan med alla partier utom s och kmpl(r), precis hade diskuterats gick plötsligt s, c och fp ut med att de kunde tänka sig ett samarbete.

- Vi har tröttnat på de förbaskade turerna. Det börjar bli en parodi av det och då sätter vi oss i opposition. Dyker det upp en möjlighet får vi fundera på det, säger Jens Henningsson.

I tidigare valteknisk samverkan med socialdemokraterna har vänstern känt att de kunnat påverka lite. Nu när folkpartiet och centern är med på tåget anser Jens Henningsson att påverkansmöjligheten försvinner. Det är även därför som vänsterpartiet inte tycker det ger något att samverka med denna trio med partier.

Inte ens det faktum att vänstern riskerar att förlora poster när det lottas platser i 15-mannanämnderna avskräcker från ett nej till valteknisk samverkan.

Försöker övertala

- Man får ha lite sympatier med de man går ihop med, konstaterar Jens Henningsson.

Är du besviken på kommunalrådet Torsten Magnusson?

- Ja, det få stå för mig. Jag är mycket besviken.

Nu har Torsten Magnusson fått i uppdrag att försöka övertala sin tidigare partner i det valtekniska samarbetet att på nytt ställa upp. Om han lyckas återstår att se.

Peter Nyberg
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.