Utsatta barn får hjälp att berätta
De kallar lägenheten Hemligheternas borg och hit kommer barn i olika åldrar för att samtala med socialtjänstens utredare Margareta Berg och Anna Skogsberg. De utreder anmälningar om barnmisshandel och sexuella övergrepp mot barn.
Lägenheten är speciellt inredd för sitt syfte. Här finns leksaker av olika slag, allt från nallebjörnar till riddarborg och kasperdockor. Ovanför soffan hänger skira tyger draperade som en himmel. Här kan barnen bygga kojor, fixa fika i köket, måla eller kanske ge sig på boxbollen med full kraft. En del barn väljer att berätta i rollspel där de låter nallen vara den som berättar om misshandel eller övergrepp.
- Vad vi vet är vi ensamma just inom socialtjänsten om vår metod som vi själva utvecklat, säger Anna Skogsberg.
Metoden Bara Barn
De kallar metoden Bara Barn och den går ut på att i en trygg miljö och med leken som hjälp få barn att våga berätta om vad de varit utsatta för. Just nu pågår utredningar kring sju barn. Socialtjänstens uppgift är i första hand att se till barnets bästa och avgöra vad man måste göra för att skydda barnet.
- Det första vi gör när vi fått in en anmälan och påbörjar vår utredning är att göra en riskbedömning. Så fort vi blivit inkopplade och föräldrarna eller annan förövare får veta om det så löper barnet mycket stor risk att utsättas på nytt, säger Margareta Berg.
Ett barn som utsatts för misshandel eller övergrepp berättar sällan om vad som hänt när förövaren finns med. Att gå hem till en familj där det finns misstanke om att ett barn misshandlas är alltså inte särskilt meningsfullt.
Därför träffar utredarna barnet i Hemligheternas borg och det krävs oftast fem eller sex samtal innan barnet vågar börja berätta.
- Med små barn pratar vi om bra och dåliga hemligheter. Det förstår också en fyraåring. Men allt sker hela tiden på barnets villkor. Efter att de börjat berätta kommer ofta ilskan och det kan gå vilt till här ibland med barn som slår på dockor och skäller och skriker, berättar Anna Skogsberg.
Tre timmar per dag
Två eller högst tre timslånga samtal per dag är vad de orkar genomföra och de får också själva handledning. Det händer att de själva gråter efter att ha fått höra vad barnen berättar.
- Det är jättetufft, men samtidigt känns det bra att få de här barnen att berätta och leva ut sina känslor. De tycker om att komma hit och de känner sig trygga, säger Anna Skogsberg.
Fyra månader har socialtjänsten på sig för att göra en utredning. Ibland måste man besluta om att omhänderta ett barn under den tiden, men ibland kan det räcka med att en misstänkt förövare flyttar från barnets hem.
Anmälningarna kommer
oftast från skolor, sjukvården eller anonymt. Få anmälningar om barnmisshandel och övergrepp leder till åtal och fällande domar. Men för Margareta Berg och Anna Skogsberg är den här metoden ett sätt att bättre jobba med att tillvarata barnets rättigheter och skyddsbehov. Blekinge har i dag inget helt fungerande system där olika myndigheter samarbetar kring barn som utsatts för sexuella övergrepp. Förhoppningen är dock att det samarbete som nu finns mellan socialtjänst, barnpsykiatri och polis ska kunna kompletteras med åklagare.