1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Två herdar möttes i dagbok efter 100 år

Det är över hundra år sedan Hannertz var kyrkoherde i Karlshamn. Men många av de moraliska problem han brottades med är aktuella än i dag. Avgående kyrkoherden Torbjörn Gustavsson är snart färdig med en bok om sin företrädare.
Karlshamn • Publicerad 3 januari 2007

Under Anders A:son Hannertz tid som kyrkoherde i slutet av 1800-talet var Karlshamn ett utpräglat klassamhälle.

- Och det är det fortfarande, även om klassgränserna var skarpare då, säger Torbjörn Gustavsson.

De sociala strukturerna har förändrats och individualism har tagit död på all allmängiltig moral. Svenska kyrkan har befriats från sin myndighetsroll men ändå har Torbjörn Gustavsson lätt att identifiera sig med sin företrädare.

Hannertz dagbok ger en inträngande inblick i hans två första år som kyrkoherde. Torbjörn Gustavsson fick låna den av några släktingar när han själv var ny i ämbetet. Sedan dess har han försökt att stjäla tid åt bokprojektet vid sidan av övriga arbetsuppgifter. I sin forskning har han ägnat många timmar åt kyrkoböckerna nere i församlingens arkiv.

Torbjörn Gustavsson håller sin avskedspredikan i Carl Gustafs kyrka nu på söndag och tillträder därefter sin nya tjänst som kyrkoherde i Bromma församling. Samtidigt är arbetet med boken inne i sitt slutskede.

Vilken roll kommer kyrkan att ha i framtiden?

Den frågan var lika aktuell för 120 år sedan som i dag. Samhället var då, precis som nu, i snabb omvandling och Hannertz gruvade sig för att han inte skulle lyckas fylla kyrkan på söndagarna, precis som hans företrädare alltid hade gjort.

Inlåst i yrkesrollen I dag får en kyrkoherde vara glad för den lilla tappra skara som fortfarande är kyrkan trogen. Ett sextiotal firar i dag gudstjänst i Carl Gustafs kyrka en vanlig söndag.

Torbjörn Gustavsson har precis som Hannertz brottats med frågan om hur man ska kunna förklara evangeliet för konfirmander. Det låter sig ju egentligen inte förklaras. Han delar också Hannertz?upplevelse av att vara inlåst i den egna yrkesrollen.

- Som kyrkoherde är det ibland svårt att leva upp till människors förväntan på kyrkan som en moralisk auktoritet, säger Torbjörn Gustavsson.

I dag, precis som på Hannertz tid, finns det en risk att man som kyrkoherde begränsar sitt umgänge till vissa kretsar.

- Hannertz var som mest omtyckt när han som nyinstallerad kyrkoherde bjöd borgerskapet på mat och sprit i stadshuset, berättar Torbjörn Gustavsson.

Fått hjälp av dagboken Han har själv varit med i såväl Rotary som Karlshamns frimurarsällskap, en sammanslutning som bara är öppen för kristna män. Men han har också strävat efter få kontakt med de människor som inte har någon självklar grupptillhörighet.

För att få insikt om sin egen roll har Torbjörn Gustavsson haft god hjälp av Anders A:son Hannertz självutlämnande dagboksanteckningar.

Lennart Cromnow
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.