1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Tusen liter öl i avloppet

Stora mängder öl rann i går ut i det kommunala avloppet från en läckande öltank på Blekingebryggeriet Brygghus 19.
Karlshamn • Publicerad 22 september 2014
Den läckande öltanken på Brygghus 19.
Den läckande öltanken på Brygghus 19.Foto: 

Vad var det som hände?

– Det blev en hemsk läcka i en manlucka på en av tankarna. Denna badgen var nästan klar och det är i samband med tryckförändringen som vi har haft otur, berättar bryggmästare Dan-Magnus Svensson. En läcka av denna storlek har vi inte haft tidigare.

Hur mycket öl gick till spillo?

– Vi uppskattar det till 1 000 liter. Som tur var hade vi en nydiskad, tom tank redo och vi kunde rädda drygt 3 000 liter. Det är vår ölsort "Passion" det handlar om – och den har en väldigt kraftig doft. Så nu doftar det gott i bryggeriet, ha ha.

Ni har lagt upp en film på läckan på Youtube. Varför?

– Folk kan väl få veta hur det kan gå till på ett bryggeri, det är av allmänintresse. Vissa har skrivit gråtkommentarer på vår facebooksida.

Kommer ni arbeta förebyggande för att det inte ska hända igen?

– Självklart kommer vi framöver att oftare se över så att luckorna är täta. Vi får se det som en lärande process och jag hoppas att det inte händer igen.

Leo Pettersson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.