1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Tuffare konkurrens kräver vässad Östersjöfestival

På onsdag startar årets upplaga av Östersjöfestivalen. 2016 firar Karlshamns stora hemvändarfest 50–årsjubileum. Conny Nilsson ser förändringar och uppdateringar av stadsfesten som absolut nödvändiga framöver.
Karlshamn • Publicerad 12 juli 2014
Foto: 
House och pojkband. Onsdagskvällens konsert på Östersjöfestivalen har bokats med syftet att känna av publikens reaktioner och locka yngre besökare, berättar Conny Nilsson.
House och pojkband. Onsdagskvällens konsert på Östersjöfestivalen har bokats med syftet att känna av publikens reaktioner och locka yngre besökare, berättar Conny Nilsson.Foto: Charlotte Nilsson

– Främst måste vi jobba för att få den yngre generationen att bli återkommande festivalbesökare, säger han.

Det börjar bli allt mer bråda dagar för Conny Nilsson, kommunal evenemangsansvarig och sedan många år general för Östersjöfestivalen. På onsdag drar festivaldagarna igång och stadens gator förvandlas återigen till ett intensivt marknadsgytter, ackompanjerat av musik, ångande serveringstält samt en tydlig doft av langos.

– Det är just sådana igenkännande värden som är Östersjöfestivalens starkaste och som får folk att komma tillbaka varje år. För min egen del är det främst all levande musik på gatorna som gör att den sticker ut mot andra stadsfester, säger Conny Nilsson.

Sedan festivalen flyttades från Vägga fiskehamn till stadens centrala delar i början av 1980–talet har den växt till en av Sydsveriges största stadsfester. Så många som en kvarts miljon besökare har vissa år deltagit i det publika partyt på kajer, gator och torg.

Men Conny Nilsson berättar att även Östersjöfestivalen numera upplever en tuffare konkurrens utifrån. Utbudet har breddats. Musikfestivaler som Sweden Rock och Bråvalla samt exempelvis konserter med stora houseartister gör att potentiella besökare till

Östersjöfestivalen i dag ofta ställs inför ekonomiska val.

– Folk måste välja med plånboken och kanske väljer en del att se Rolling Stones i stället för att vara på Östersjöfestivalens alla dagar, resonerar Conny Nilsson och flaggar för att det kanske är dags för Karlshamns stora fest att, om inte totalt förändras, så i alla fall uppdatera och anpassa sitt utbud.

– I år testar vi exempelvis ett nytt koncept på onsdagskvällen, i samband med den traditionella konserten på torget. Det är med tydlig målsättning att locka yngre besökare till festivalen. Det är dem vi måste göra till återkommande besökare. Generationen före är redan vana festivalbesökare.

The Fooo och Nause står på scen på onsdag, vilket är bokningar som kan ses som ett avsteg från den annars mera familjära inriktningen tidigare år, med artister som Ulf Lundell, Sven–Ingvars och Veronica Maggio.

– Vi vill känna av hur publiken bemöter de nya bokningarna. Ett nytt så kallat pojkband och en känd houseduo.

Conny Nilsson säger, halvt på skämt och halvt på allvar, att det är kanske den vägen Östersjöfestivalen måste gå de kommande åren för att behålla publiken; Dagens rock–, blues– och jazzutbud i gathörnen kanske ersätts av house–artister?

Själv har festivalgeneralen börjat se slutet på att samordna den årliga gatufesten. Han har nämligen börjat planera för sitt sista festivalår.

– Inte i år och inte nästa, men man bör snart planera för att skola in någon annan. Jag är trots allt 62 år.

# Östersjöfestivalen arrangerades första gången 1966 i Kollevik.

# Därefter flyttades den till fiskehamnen i Vägga för att på 1980–talet flytta in till Karlshamns centrum.

# Då profilerades festivalen av sångtävlingen Baltic Song Contest, som hade deltagare från länder i östblocket. Tävlingen sänds än i dag i polsk tv.

Jens Svensson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.