1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Tror på det tryckta ordet

På anrika Lagerblads Tryckeri i Karlshamn är produktionen igång några månader efter konkursen. Ägaren Stefan Lindström har gott hopp om en framtid för det tryckta ordet.
Nu satsar han på en ny gren. Det handlar om att göra film och förhandlingar pågår för att få in en helt ny verksamhet i huset.
Karlshamn • Publicerad 14 maj 2003

- Vi funderar på att tillverka andra saker som reklamfilm. Många av våra kunder är reklambyråer och vi har nära till den marknaden. Om det går väl kan det vara igång om ett halvår, säger Stefan Lindström.

Han är fortfarande förvånad över hur snabbt hans tryckeri plötsligt befann sig i ekonomiska trångmål. Detta efter att några stora kunder samtidigt fick problem med att betala Lagerblads Tryckeri. Det räckte för att tryckeriet plötsligt var försatt i konkurs.

Stora skulder

Med skulder på drygt 18 miljoner kronor tvingades ägaren Stefan Lindström gå till tingsrätten med en begäran om konkurs. Konkursförvaltaren tog över och Stefan Lindström kunde ta klivet in i det nya tryckeribolaget.

- Det stärkte oss när kunderna sade att de ville vara kvar hos oss ändå, säger Stefan Lindström.

Trogna kunder

Det finns kunder som varit tryckeriet trogna i 40 till 50 år och där barnen tagit över kontrakt från föräldrarna. Det visar att Lagerblads Tryckeri har en aktningsvärd ålder och grundades för cirka 190 år sedan, år 1819. Stefan Lindström tror att det är Sveriges äldsta tryckeri.

22 anställda kvar

Nu finns det 22 anställda kvar på Lagerblads, och det är åtta färre än före konkursen i mitten på januari i år. Mellan 30 och 40 procent av det som bolaget trycker är böcker, cirka 30 procent är tidskrifter och resten av tryckningen utgörs av reklambroschyrer och dylikt

- 75 procent av våra kunder finns i Malmö, Örestadsregionenoch Stockholm, säger Stefan Lindström.

Tryckeriet i Karlshamn omsätter cirka 24 miljoner kronor. Stefan Lindström äger även ett tryckeri i Västervik, Ekblads Tryckeri, som har 22 anställda och omsätter 20 miljoner kronor. Västervikstryckeriet har även det gamla anor. Det är från 1832 och ägdes tidigare av Västerviks Tidning.

Peter Nyberg
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.