1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Tre åtalas för dödsolyckan på mejeriet

Det var brister i arbetsmiljön som orsakade dödsolyckan på Carlshamn Mejeri.
Det anser åklagaren som i går beslutade att åtala tre personer på mejeriet för arbetsmiljöbrott.
Carlshamn Mejeri Produktion AB stäms dessutom på en halv miljon kronor i företagsböter.
Karlshamn • Publicerad 7 oktober 2003

Det har nu gått ett och ett halvt år sedan en 61-årig reparatör omkom i en arbetsplatsolycka på mejeriet. Reparatören höll på med underhållsarbete på en lastbrygga när en lastbil backade till mot bryggan. Han kom på så sätt i kläm mellan lastbryggan och lastbilen och skadades så svårt att han avled kort efter olyckan.

Anhöriga överklagade

Trots att abetsmiljöinspektionen kunde konstatera att det fanns vissa brister i arbetsmiljön på mejeriet, lades polisens förundersökning ned. Åklagaren ansåg sig inte kunna bevisa att det var bristerna i arbetsmiljön som orsakat olyckan.

Den omkomnes anhöriga överklagade emellertid beslutet och förundersökningen återupptogs. I går beslutade kammaråklagare Lotten Loberg så att åtala tre personer på Carlshamn Mejeri för arbetsmiljöbrott.

"Medvetet risktagande"

De tre är arbetsledare och har på olika nivå ansvar för arbetsmiljön på den avdelning där olyckan inträffade. Åklagaren menar att de "uppsåtligen eller genom oaktsamhet" har åsidosatt sin skyldighet att, i enlighet med arbetsmiljölagen, förebygga olyckor och att de därigenom är ansvariga för dödsolyckan. Hon anser att brottet är grovt "med hänsyn till att det innefattat ett medvetet risktagande av allvarligt slag . . ."

Övergripande brister

Lotten Loberg anser att arbetsplatsen vid tillfället för olyckan borde ha varit avskärmad så att reparatören inte skulle ha kunnat befinna sig där samtidigt som lastbilen backade till. Hon menar också att det fanns övergripande brister i det systematiska arbetsmiljöarbetet på företaget.

Åklagaren anser också att Carlshamn Mejeri Produktion AB grovt har åsidosatt sina skyldigheter enligt arbetsmiljölagen. Hon yrkar därför på att bolaget ska betala minst en halv miljon kronor i företagsböter.

maria.wogensen@blt.se

0454-30 60 02

Maria Wogensen
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.