1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Transport går ut i strejk

Transportarbetarförbundet och Kommunala företagens samorganisation, KFS, kommer inte överens om lönefördelning. Transportarbetarförbundet går därför i strejk i de fall arbetsgivaren är kommunala bolag.
Karlshamn • Publicerad 31 oktober 2001

Strejken kommer framförallt att påverka avfallshämtningen.

Varje fredag från den 16 november till den 28 december råder total arbetsnedläggning i hela Sverige. I Karlshamns kommun hämtas hushållssoporna bland andra av det privata bolaget Rangsell på uppdrag av kommunen samt kommunen själv. Därför berörs inte hushållen i Karlshamn av strejken.

-De flesta av de privata bolagen har avtal med Transportarbetarförbundet och på arbetsgivarsidan är de medlemmar i SAF, det är KFS som vi vill ha till förhandlingsbordet, säger Hans Wahlström, ordförande i Transportarbetarförbundet.

Det kommunala bolaget MFA Sydost AB däremot, kan komma att påverkas av strejken. MFA Sydost samordnar och kontrollerar transport av farligt avfall i 15 kommuner i Blekinge län, Kronobergs län och Jönköpings län, vilka också äger bolaget. Kontoret ligger i Karlshamn.

-Det är svårt att säga hur strejken kommer att påverka verksamheten, men antagligen blir det inte några större problem eftersom vi planerar transporterna i god tid, säger Bengt Axmarker, driftschef.

MFA Sydost har inte några egna chaufförer utan hyr in transporter från olika entreprenörer. Det är de chaufförer som är medlemmar i Transportarbetarförbundet som i så fall kommer att beröras av strejken.

Andra kommunala bolag i länet som kan påverkas av konflikten är bland andra Affärsverken i Karlskrona och Ronneby Miljö & Teknik AB.

Lönepotter

Konflikten rör de så kallade lönepotterna vars procentsats bestäms i avtal på central nivå men som sedan fördelas på olika sätt, beroende på hur man bestämmer på lokal nivå.

Transportarbetarförbundet vill slopa de lokala förhandlingarna och istället centralt bestämma hur utdelningen av lönepotten ska ske eftersom man tycker att pengarna blir orättvist fördelade.

"Kan inte acceptera"

-En nyanställd kan både få mer i lön och mer i utdelning av potten än någon som har jobbat i 30 år, det kan vi inte acceptera, säger Hans Wahlström, ordförande i Transportarbetarförbundet.

Renhållningsarbetarna har hittills varit medlemmar i Kommunal. Men nu har LO-kollektivet beslutat att renhållningsarbetarna i stället ska tillhöra Transportarbetarförbundet.

Johnny Johansson som jobbar på Kristianstads renhållnings aktiebolag är representant för södra Sveriges renhållningsarbetare som är medlemmar i Kommunal. Under tisdagen skrev han tillsammans med representanter för renhållningsarbetarna i mellansverige och Norrland ett brev till Transportarbetarförbundets styrelse där man skriver att man vill att de lokala avtalen ska finnas kvar. Annars tänker man inte gå med i Transportarbetarförbundet.

-De lokala avtalen innebär möjligheter att arbeta fackligt lokalt och ger arbetsplatsombuden och medlemmar ett större inflytande på lönesättningen i företagen, säger Johnny Johansson.

Kommunal har ännu inte gått ut med ett offentligt uttalande om konflikten.

Åsa Meierkord
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.