1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Valdagen närmar sig, men i Mörrums skola har mellanstadiebarnen redan röstat. I går var det trängsel kring valurnan i matsalen.
Karlshamn • Publicerad 9 september 2006

Doften av korv Stroganoff spred sig ut till trappan där lågstadiebarnen köade för dagens lunch. De fick inte rösta, utan endast äta. Däremot fick de lite äldre barnen, i årskurs fyra till sex, chansen att lägga sin röst vid det skolval som förrättades i går. Barnen kunde kryssa för det parti de ville rösta på.

- Det har varit lätt att bestämma sig för ett parti, säger fjärdeklassaren Saleh Atik.

Information av elever Han berättade att hans klass fått information om de olika riksdagspartierna av de äldre eleverna. Det var efter den informationen som Saleh bestämde sig för vilket parti han skulle lägga sin röst på.

Varför röstar ni?

- Det är för att man ska välja den som ska styra.

Vid valurnan satt femteklassarna Hampus Lön-

qvist, Ludvig Dahlbeck och Hanna Ivarsson när BLT var på plats. Eleverna turades om att sitta där i 20-minuterspass. Det var Martin Lundblad, 5B, som var förste man att rösta. Han klev in bakom ett trumset, som tillfälligt var förvandlat till ett valbås med hjälp av ett gult skynke.

- Jag ska hjälpa till vid röstningen, säger Martin medan han snabbt äter sin lunch och förklarar varför han var så kvick med att rösta.

Hålla föredrag Under hela förra veckan har femmorna och sexorna fått jobba med frågor som rör politik och val. Gruppvis har de sedan fått ta fram fakta om de sju riskdagspartierna och eleverna har sedan fått hålla föredrag. Det har varit många politiker att hålla ordning på för barnen.

- Man röstar inte bara på en person, utan på ett parti, säger Hanna Ivarsson och visar den röstsedel som användes vid gårdagens skolval.

Vet du vilken politiker som är kommunalråd i Karlshamns kommun?

- Åh, nej, jag kommer inte ihåg?

Fotnot: Det är Sven-Åke Svensson, socialdemokrat, som är kommunalråd.

Peter Nyberg
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.