1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Tomatodlare och politiker

De sitter hemma vid köksbordet och läser kommunala handlingar. Om kvällarna, efter jobbet, går de på sammanträden. Att vara kommunpolitiker innebär att man offrar en del av sin fritid för att vara med och styra kommunen.
Vilka är de och vad är det som driver dem? I en serie artiklar presenterar BLT några av våra folkvalda. Hon tycker att livet är för kort för att slösas bort på pliktsysslor.
-Jag gör bara det jag tycker är roligt, säger Britt Jämstorp som gärna identifierar sig med Nalle Puh.
Karlshamn • Publicerad 14 november 2005

Hon har suttit som ledamot för kristdemokraterna i bus-nämnden i över 20 år. Att som förtroendevald vara med och styra kommunen är något Britt Jämstorp brinner för.

-Jag är en sådan som alltid lägger mig i. När något är fel vill jag ändra på det och jag är inte rädd för att säga ifrån.

Det interna arbetet inom partiet, som att dela ut flygblad och sälja lotter, vägrar hon däremot att befatta sig med. Trots att partikamraterna tjatar på henne.

-Det är inte politik utan administration, det tycker jag är urtråkigt.

Stor tomatodling

Tillsammans med maken Göran driver Britt Jämstorp en stor tomatodling i Elleholm, landets näst största för övrigt. Att vara egen företagare passar henne bra, för det betyder att hon själv kan styra över sitt arbete.

-Trots att jag jobbar väldigt många timmar känner jag mig aldrig stressad för jag känner att jag själv har grepp om situationen.

Samhällsengage-

manget och viljan att förändra saker som hon tycker är fel är något som har fått från sin morfar. Han var socialdemokrat och aktiv i nykterhetsrörelsen och hans engagemang gjorde starkt intryck på Britt.

Kristdemokraterna

Men när hon i slutet av 70-talet själv valde att engagera sig politiskt blev det i kristdemokraterna.

-Det var framförallt deras familjepolitik som jag tyckte var bra. Jag tycker att den som vill vara hemma med barnen ska få möjlighet till det.

Vid den tiden arbetade hon som lärare i Olofström samtidigt som hon hade två små barn; liksom så många andra hade hon svårt att få ihop pusslet med arbete och barn.

Företagarvänligt parti

Att kristdemokraterna dessutom är ett företagarvänligt parti blev viktigt när hon och maken några år senare startade sitt företag.

-Jag kan reta mig på socialister som ser företag som ett nödvändigt ont.

För Britt Jämstorp är uppdelningen mellan höger och vänster, mellan borgerliga och socialistiska partier fortfarande relevant. Trots det har hon inga problem med att samarbeta med socialdemokrater, till exempel bus-nämndens ordförande Per-Ola Mattsson.

En resonabel person

-Han är en resonabel person och lätt att samarbeta med även om vi inte har samma åsikter om allt.

Hon menar att politiker måste vara smidiga och lyhörda.

-Människor är viktigare än system. Det är en av mina käpphästar. Därför måste vi måste anpassa systemet efter människorna och vi i bus-nämnden måste rätta oss efter vad föräldrarna vill.

Har missförstått

Hon hör ofta människor skälla på politiker och säga att de inget begriper, att de blir lurade av tjänstemännen. Men då tycker hon att man har missförstått politikerrollen.

-Det är viktigt att politiker är vanliga människor, vår uppgift är att berätta vad människor vill. Vi ska inte ha specialistkunskap, det har vi anställt folk som har.

Tycker du att det är otacksamt att vara politiker?

-Det är ju ingen som tackar en precis, men det har jag å andra sidan aldrig förväntat mig, skrattar hon.

-Men jag tycker att det är dumt att klaga på politiker om man inte själv är beredd att engagera sig.

Vad är du mest stolt över att ha åstadkommit som politiker?

-Det verkar som jag nu äntligen håller på att få gehör för mitt krav att det ska vara samma ekonomiska villkor för de föräldrar som har sina barn hos dagmamma och dem som har kommunal förskola.

Slutligen ber BLT henne att plocka fram tre föremål som har betydelse för henne.

-Egentligen hade jag velat ta fram min familj eftersom den är det viktigaste jag har. Och havet,jag och Göran promenerar nästan dagligen vid Nabben, havet betyder jättemycket för mig.

Bibeln är viktig

Men detta är ju knappast föremål. I stället blir det Bibeln som är viktig för Britt som är troende; ett par tomater, grönsaken som fyller hennes yrkesliv; och en bok.

Hon älskar böcker, i synnerhet barnlitteratur och favoriten är Nalle Puh.

-Den är gemytlig och trevlig, den har en varm humor och skildrar det mänskliga livet och olika personligheter på ett underbart sätt.

Vilken av karaktärerna identifierar du dig mest med?

-Nalle Puh. Precis som han tycker jag om att sätta mig ner och ta det lugnt och bara njuta av livet.

Maria Wogensen
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.